Volledig scherm
Chuck Deely, de bekendste straatmuzikant van Den Haag, speelt woensdagochtend op zijn gitaar bij het ministerie van VROM en Den Haag Centraal © ANP

Bedelaar en straatartiest niet meer welkom in Den Haag

Bedelaars worden vanaf volgende week donderdag geweerd uit de binnenstad. Ook mogen ze zich niet meer ophouden bij station Hollands Spoor en op marktdagen op en rond de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat. Dat schrijft AD Haagsche Courant.

Tot 17 mei krijgen de bedelaars een waarschuwing, daarna gaan de gemeente en de politie de nieuw apv-regel handhaven en worden er boetes uitgeschreven.

De nieuwe aanpak geldt ook voor straatmuzikanten, want vooral over 'artiesten' die amper twee noten kunnen spelen werd geklaagd door winkeliers en bezoekers van het centrum. Aan deze 'verkapte bedelarij', zoals het kwaliteitsarme gemusiceer in de gemeenteraad wordt genoemd, zouden met name Bulgaren en Roemenen zich schuldig maken.

De politie heeft daarnaast het sterke vermoedens dat deze mensen georganiseerd worden aangevoerd om in de hofstad de hand op te houden, al dan niet met een instrument in de andere hand.

Draaiorgels blijven overigens wél welkom in de stad.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag