Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Bedelbendes slaan slag in binnenstad: ‘Laat handhavers hun dagopbrengst maar afpakken’

Bedelaars wekken irritatie bij Haagse ondernemers, winkelend publiek én politiek. Ondanks een uitgebreid verbod en handhavers in burger lijken er steeds meer bedelbendes actief in de stad. Groep de Mos en VVD pleiten voor nog strenger optreden: ,,Registreer ze in een databank en pak de dagopbrengst af”

Tijdens een wandeling van het Centraal Station naar de Grote Markt kom je op de Turfmarkt eerst Bas tegen. Jonge Hollandse gast, vlotte babbel. Hij vertelt autisme te hebben en is na  het dodelijke ongeluk van zijn ouders op straat beland. Dom is hij in ieder geval niet. ,,Hoeveel jij me nu gaat betalen, hangt er vanaf hoe zielig mijn verhaal is en hoeveel empathie ik kan opwekken. Ik ben in ieder geval niet verslaafd, dus ik heb al een streepje voor.” Geen kleingeld bij de hand? Geen probleem: Bas wijst je graag de dichtstbijzijnde pinautomaat en kan zelfs geld wisselen. Voor een tientje kan hij een week slapen en eten, spiegelt hij voor.

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag