Volledig scherm
Beeld Anna Paulowna in Den Haag, fotograaf Nisha Alberti © RV

Beeld Anna Paulowna wacht op restauratie

Het beeld van Anna Paulowna op het naar haar vernoemde plein in Den Haag mist al maanden haar handen. Het bronzen beeld werd tijdens de jaarwisseling door vuurwerk flink beschadigd. Buurtbewoners vragen zich af wanneer het gerestaureerd zal worden.

De afgerukte handen werden door een ondernemer aan het plein in bewaring genomen. ,,Ik heb vaak de gemeente gebeld met de vraag of het beeld gerestaureerd kon worden, maar er kwam geen antwoord", vertelt Priscilla Hazewinkel, eigenaresse van Bite Me. ,,Tot er anderhalve maand geleden ineens iemand langs kwam om de handen op te halen."

Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat de bronzen handen bij de gemeente liggen opgeslagen. Omdat er voor het in 1999 onthulde kunstwerk geen afspraken gemaakt zijn over het onderhoud en het eigenaarschap van het beeld, is de gemeente Den Haag nu een en ander aan het uitzoeken.

Grootvorstin
Het is kennelijk vooralsnog niet kristalhelder wie in actie zou moeten komen om het beeld te repareren. De totstandkoming van het beeld van de grootvorstin werd destijds met steun van diverse partijen door de Vereniging Mesdagkwartier geïnitieerd en mede mogelijk gemaakt door de inzet van wethouder Henk Jan Meijer.

Volgens Henk Boenders, bestuurslid van bewonersorganisatie Stichting RondomAnna, is het beeld eigendom van de eigenaar van de grond omdat het daarin is verankerd met een blok beton. ,,Je zou dan zeggen: de gemeente. Maar die is slechts erfpachter van de Onderlinge Levensverzekering-Maatschappij 's-Gravenhage U.A., die dat stuk grond van het plein in bezit heeft."

Anna Paulowna Romanowa was de zus van tsaar Nicolaas I van Rusland en als echtgenote van koning Willem II was zij van 1840 tot 1849 koningin der Nederlanden. De maker, kunstenaar Alexander Taratynov, is op de hoogte gesteld van de beschadiging.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Volledig scherm
Beeld Anna Paulowna in Den Haag, fotograaf Nisha Alberti © RV

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7321 stemmen