Volledig scherm
PREMIUM
Beer Boneschansker: ,,Dit is een plek vol verwondering en betovering.'' © Frank jansen

Beer Boneschansker begon als straatclown en bepaalt nu wie op de planken van het Zuiderparktheater staat

Beer Boneschansker is de naam en hij is de nieuwe artistiek directeur van het Zuiderparktheater. Het is zijn missie dit Haagse openluchttheater nog toegankelijker en inclusiever te maken.

,,Iedereen moet zich herkennen in de kunst en cultuur hier op het podium. Beperking of niet en ongeacht je achtergrond.'' Beer Boneschansker is helder in zijn ambitie. Hij volgt Marijke Reuvers op, die sinds de heropening van het Zuiderparktheater in 2015 deze functie invulde.

Boneschansker heeft ruime ervaring in de culturele sector. Hij begon als clown in een circus en op straat en vervolgde zijn carrière als regisseur en schrijver van toneelstukken. Na het afronden van de filmacademie maakte hij een korte dramafilm en stond hij jaren op verschillende filmsets. Ook werkte hij als theater-, film- en televisiedocent en scheef hij meerdere boeken.

Quote

Als ik één ding heb geleerd heb als clown in het circus, is hard te werken met beperkte middelen

Tot voor kort werkte Boneschansker als artistiek leider bij stichting 5D. Daar maakte hij theater met mensen met een beperking, waar een eigen festival op de NDSM werf in Amsterdam uit voortvloeide. Bij 5D begeleidde de artistieke leider tientallen jongeren met een handicap in het maken van een theaterfestival en adviseerde hij alle grote cultuurfestivals over toegankelijkheid.

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag