Volledig scherm
Arnoud van Doorn © anp kippa

Bekeerde ex-PVV'er terug in Haagse gemeenteraad

Arnoud van Doorn, de ex-PVV'er die zich heeft bekeerd tot de islam, is terug in de gemeenteraad van Den Haag. Hij legde gisteren de eed af. Van Doorn vertegenwoordigt de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE). Voor die partij zat hij al eerder in de raad, maar hij verloor zijn zetel bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Van Doorn vervangt voor onbepaalde tijd zijn partijgenoot Abdoe Khoulani. Die was in juni in opspraak geraakt. Khoulani had op Facebook geschreven: 'Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken.' Hij bood daar later excuses voor aan. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen die uitspraak en Khoulani's vertrek. Van Doorn meldde eerder dat Khoulani 'vanwege persoonlijke omstandigheden' een stap terug doet.

Veroordeeld
Van Doorn werd begin dit jaar veroordeeld voor het lekken van geheime gemeentelijke stukken, het verkopen van drugs aan minderjarigen en het bezit van een verboden alarmpistool. De rechtbank gaf hem 1000 euro boete en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Van Doorn vond zichzelf het slachtoffer van een 'schandalig politiek proces'.

Van Doorn werd eind 2011 uit de PVV-fractie gezet. Hij was toen vicefractievoorzitter. Hij zou fouten hebben gemaakt in het beheer van het fractiebudget. Hij ging verder als onafhankelijk raadslid. Begin 2013 bekeerde hij zich tot de islam en sloot hij zich aan bij de PvdE.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag