Volledig scherm
Uitreiking van donatie van Postcode Loterij aan Bellingcat © Postcode Loterij

Bellingcat krijgt vijf ton voor kantoor in Den Haag

De Postcode Loterij heeft een bedrag van 500.000 euro gedoneerd aan het journalistieke onderzoeksplatform Bellingcat. Het collectief wil een deel van het geld gebruiken om een nieuw kantoor in Den Haag op te richten.

De loterij maakte het nieuws woensdag bekend als onderdeel van het jaarlijkse Goed Geld Gala in theater Carré in Amsterdam. Ruim 15 miljoen euro extra werd uitgetrokken voor projecten die met de vrije journalistiek te maken hebben. Bellingcat verdiende zijn sporen onder meer met grote onthullingen rondom de vliegtuigramp met vlucht MH17 van KLM/Malaysia Airlines in Oekraïne. Het collectief, dat voor een gedeelte bestaat uit vrijwilligers, onthulde dat de BUK-raket waarmee het toestel werd neergehaald van de 53e Luchtafweerbrigade van het Russische leger kwam. Ook kwamen leden van Bellingcat erachter dat een hoge Russische officier betrokken was bij de vergiftiging van oud-spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury.

Christiaan Triebert, onderzoeker en trainer bij Bellingcat, zei op Twitter dat het nieuwe kantoor in Den Haag komt te staan. Het zal onder meer dienen als trainingscentrum voor de leden. ,,Ongelooflijk, voor een onderzoekscollectief dat pas het licht zag na een kickstarter”, zei hij over de donatie. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag