Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP XTRA

Beroepsverbod voor agent die stiekem in systeem snuffelde: ‘Ik voelde me als een junk die drugs nodig had’

De agent die jarenlang ongeoorloofd informatie opzocht in de politiesystemen is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en mag drie jaar lang geen publiek ambt meer bekleden.

Hij zocht twee jaar lang informatie op over veroordeelde criminelen, maar ook van zijn vriendin, zijn broer en zichzelf. Zelf zei de agent dat hij zich tijdens het zoeken naar informatie voelde als een ‘junk die drugs nodig had’. In totaal kwam de officier van justitie tot  1287 zoekopdrachten.  

Een deel van de opgesnorde informatie printte de agent uit en nam hij mee naar huis. Tijdens de zaak zei hij dat hij dat niet aan anderen door had gegeven, maar dat hij thuis de papieren vernietigde. Toch werden op de barbecue op het balkon van een crimineel wel verkoolde resten van uitgeprinte zoekopdrachten gevonden.  Het Openbaar Ministerie kon het verband met de verdachte agent echter niet bewijzen en liet deze aanklacht daarom vallen.

Fatale schot

De behandeling van de zaak in augustus was met grootste geheimzinnigheid omkleed. Zo waren de naam en personalia van de man niet vermeld in de openbare rechtbankstukken en zat de verdachte tijdens de zitting onzichtbaar afgeschermd voor de overige aanwezigen. Vermoedelijk vanwege het verleden van de agent, die in het beveiligingsteam van Geert Wilders zat en in 2012 het fatale schot loste waardoor de destijds 17-jarige Rishi overleed op Station Hollands Spoor.

Dat zou mede de aanleiding zijn geweest dat hij zo veelvuldig de digitale systemen van de politie indook. Hij wilde zijn werk nog beter doen, omdat hij het gevoel had dat de politie van hem af wilde na het fatale schietincident.  

Quote

De maatschap­pij dient dan ook te worden beschermd tegen een eventuele terugkeer van de verdachte als bekleder van een publiek ambt

Rechter

Tijdens de zitting liet de agent, die sinds 2007 bij de politie was, niet merken dat hij inzag dat hij fout zat met het eindeloze rondsnuffelen in de databanken van de politie. ,,Daaruit kan de rechtbank niet anders dan concluderen dat hij kennelijk de verantwoordelijkheden die horen bij het uitoefenen van een publiek ambt niet kan dragen”,  aldus de rechters in het vonnis. ,,De maatschappij dient dan ook te worden beschermd tegen een eventuele terugkeer van de verdachte als bekleder van een publiek ambt.”

De rechters veroordeelden de man vandaag voor computervredebreuk en het schenden van zijn ambtsgeheim.  Hij krijgt daarvoor een taakstraf van 150 uur opgelegd en een beroepsverbod voor een periode van drie jaar. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag