Volledig scherm
De beruchte Delftse crimineel Piet Pronk is overleden. © AD

Beruchte Delftse crimineel Piet Pronk overleden

De beruchte Delftse crimineel Piet Pronk is overleden. Dat melden bekenden van hem op sociale media. Volgens misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink heeft hij gistermiddag zelf een einde aan zijn leven gemaakt.

Pronk, de laatste jaren woonachtig in Rijswijk werd eind 2015 nog veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden, omdat hij een oude bekende mishandeld had met onder meer een ijzeren pijp. Een jaar eerder moest hij ook al zes maanden de gevangenis in vanwege mishandeling en het telen van hennep.

Autobom

De Delftenaar is het bekendst vanwege een verijdelde aanslag op zijn leven. In januari 2008 wist de Explosieven- en Opruimingsdienst een bom onschadelijk te maken die onder zijn Peugeot 307 was geplakt.

Piet Pronk begon zijn werkzame leven als jongerenwerker in Delft. Na enkele jaren kwam hij in een lokale, criminele scene terecht die in de jaren negentig uitgroeide tot de grootste speler binnen de Nederlandse XTC-handel. Na vele jaren van politie-onderzoek, inclusief controversiële telefoontaps en infiltratie, werd de complete bende, meer dan 100 verdachten onder wie ruim 50 Delftenaren, in 2001 opgepakt.

Onder meer voor deze handel in xtc zat Pronk acht jaar vast. Ook had hij bij een overval op een postkantoor in Leiden samen met een paar maten 1,7 miljoen euro buitgemaakt. In het jaar na zijn vrijlating vond de Delftenaar niet alleen een bom onder zijn auto, ook werd hij zelf verdacht van betrokkenheid bij een aanslag op een café in Delft.

Barbecue

In 2014 besloot Piet Pronk naar eigen zeggen zijn leven te beteren. Hij richtte motorclub Saudarah Malos op en wilde het voortaan houden bij ‘motorritjes, barbecues en broederschap’. ,,Mijn broeders gaan me ervan weerhouden dat ik een fout maak’’, zei hij in een interview in deze krant. ,,Want ik wil nooit meer terug.’’

Dat kon de Delftenaar niet waarmaken. Net een maand na de oprichting van de motorclub perste hij al een plaatsgenoot af voor 10.000 euro. Toen de man niet betaalde werd ‘ie in elkaar getimmerd. Pronk ging de cel in.   

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag