Volledig scherm
Fotomontage ter illustratie voortvluchtige Harry O. © AD

Beruchte huisjesmelker Harry O. moet 6 jaar brommen, maar dan moet politie hem wel te pakken krijgen

De Haagse huisjesmelker Harry O. is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel. Dat is een jaar meer dan eerder door de rechtbank werd opgelegd. De in beslag genomen miljoenen zijn verbeurd verklaard. Het gaat om zo’n tien miljoen euro op verschillende bankrekeningen en de waarde van zestien woningen.

De uit Suriname afkomstige Hagenaar is al jaren voor justitie op de vlucht. Om zijn straf uit te zitten, zal de politie hem te pakken moeten zien te krijgen. Over zijn miljoenen, waar in 2012 al beslag op is gelegd, kan hij definitief niet meer beschikken.

Tot nu toe weerhield het de huisjesmelker niet door te gaan in zaken. Sinds zijn veroordeling bij de rechtbank in 2015 is hij al in tien civiele zaken verwikkeld geraakt.

Berucht is O. al sinds de jaren tachtig. Toen tikte hij goedkoop huisjes op de kop, zette er huurders in, en liet een groot deel van de huisjes verkrotten. Als huurders klaagden, intimideerde en bedreigde hij hen door bijvoorbeeld de waterleiding af te sluiten.

Aan de grond

Bij de rechtszaak in 2015 droeg de aanklager keer op keer de voorbeelden aan van slachtoffers uit zijn latere praktijken. Ze waren financieel volledig aan de grond geraakt door toedoen van de huisjesmelker. Vaak oude, laag opgeleide mannen. Zoals de man die in sociale problemen raakte en daarom zijn hypotheekvrije huis verkocht. Een dag nadat het pand op een veiling belandde, werd plots beslag op zijn huis gelegd. Er zou een lening zijn. Pas naderhand bleek dat O. de schuldbekentenis had vervalst. Toen was de Hagenaar al 185.000 euro armer.

De zaak in hoger beroep heeft jaren geduurd. O. wilde via zijn advocaat dat het OM niet ontvankelijk verklaard zou worden, onder meer vanwege vormfouten. Het Gerechtshof heeft alle argumenten ter zijde geschoven.  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1275 stemmen