Volledig scherm
Robin Vogelaar © Olaf Kraak/Privéfoto

Beslag vloeit rijkelijk op bakfeestje

Even vragen aanRobin Vogelaar verspreidt de Hollandse kunst van het pannenkoeken bakken. Tot nu toe heeft hij 250 Dutch Pancake Nights in 63 landen georganiseerd. Op 12 augustus komt hij weer naar Den Haag, waar het beslag in lunchcafé Bob's Your Uncle rijkelijk zal vloeien. ,,Deze feestjes geven mij een hoop energie.''

Hoe ontwikkelde jij het idee van deze Dutch Pancake Nights?
,,Ik maakte lange dagen in mijn baan en was bang dat ik mijn vrienden niet meer zou zien, dus nodigde ik hen uit om pannenkoeken te komen eten. Mijn huis zat al snel vol, dus benaderde ik andere bedrijven en personen met de vraag of ik daar een feest kon houden. Op den duur werd ik vanzelf door anderen uitgenodigd, zelfs vanuit het buitenland, van Hongkong tot Stockholm.''

Hoe belegt de rest van de wereld pannenkoeken?
,,In de Verenigde Staten en Canada doen ze er maple syrup (esdoornsiroop, red.) op, daar houd ik niet zo van. In Frankrijk besmeert men de crêpe voornamelijk met Nutella. In Colombia, waar ik nu ben, hebben ze kleinere pannenkoeken, waar ze een soort gecondenseerde melk op doen. In Korea hebben ze de pajeon, een hartige pannenkoek met peterselie en kruiden die ze besmeren met soja-achtige producten. In andere werelddelen zijn pannenkoeken nauwelijks bekend."

Geef je over vijf jaar nog steeds deze pannenkoekenfeestjes?
,,Voorlopig bieden de feestjes een eenvoudige manier om te reizen; ik word vanzelf benaderd en hoef daarom geen overnachtingsplekken meer te zoeken. Na verloop van tijd gaan de feestjes wel vervelen, maar daar staat tegenover dat ik de wereld ontdek en ontzettend veel vrienden maak. Dat geeft een hoop energie."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag