Beste coffeeshop van het land is... The Point

VideoAmsterdam is de wiethoofdstad van de wereld, maar Den Haag heeft 's lands beste coffeeshop. Dat vinden de Jonge Democraten, die hun eigen Nationale Coffeeshoptest hielden.

Quote

Mensen die hier binnenlo­pen vragen weleens of het een wel­ness-cen­ter is

Mike de Jong

Als 'absolute uitschieter' kwam The Point aan de Marnixstraat in Den Haag uit de bus. Wie de coffeeshop binnenstapt ziet ook meteen waarom. In een doorsnee coffeeshop zit de verkoper achter glas, maar dat is niet het geval in The Point. De ruimte is bovendien schoon en de sfeer gemoedelijk.

Het vooroordeel dat veel coffeeshops ten deel valt is dat ze shabby en crimineel zijn, dat het ruimten zijn die je 's avonds het liefst snel voorbijloopt. Maar dat vooroordeel is niet van toepassing op The Point.

Welness
De test is een initiatief van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Overal in het land hebben ze coffeeshops uitgeprobeerd en getest op onder meer voorlichting, hygiëne, hoe het product gepresenteerd wordt en of er een aparte ruimte is om het gekochte product te consumeren.
,,Mensen die hier binnenlopen vragen weleens of het een welness-center is'', lacht manager Mike de Jong. De coffeeshop zit al 25 jaar in de Marnixstraat, maar heeft sinds ruim twee jaar een nieuwe eigenaar. Sindsdien is er van alles gedaan om de uitstraling te verbeteren. ,,Want we willen een nette tent waar je gewoon binnen kunt lopen'', aldus De Jong.

Dat verleden was één van de redenen dat The Point de titel 'beste coffeeshop van Nederland' kreeg, zegt Wouter van Erkel, voorzitter van de Jonge Democraten. ,,Het was vroeger een donker hol. Dat is gelukkig allang niet meer zo. Deze coffeeshop is nu een voorbeeld voor andere shops.''

Volledig scherm
© Remco Remlicht
Volledig scherm
© Remco Remlicht
Volledig scherm
© Remco Remlicht
Quote

Je kan niet meer dan drie joints op een avond roken, daarna is het niet langer betrouw­baar

Wouter van Erkel

De goede voorlichting, de uitstraling van de winkel en hoe het product wordt gepresenteerd waren eveneens redenen om The Point tot winnaar uit te roepen. Volgens Van Erkel kwamen andere shops in Den Haag trouwens ook goed uit de bus in de test. Binnenkort volgt een top 5.

Van Erkel is vandaag vanuit Groningen naar Den Haag gereisd om in de shop samen met een aantal andere Jonge Democraten en met D66-Kamerlid Vera Bergkamp een oorkonde te overhandigen aan manager De Jong. Tijdens deze uitreiking had de delegatie het goed naar de zin. Zodra de oorkonde was overhandigd en het bijbehorende applausje had geklonken, werd ter verhoging van de feestvreugde met het personeel wat gedronken en gegeten.

Met de coffeeshoptest wil de politieke jongerenorganisatie vooral het reguleren van wietteelt en -verkoop onder de aandacht brengen. Bergkamp heeft er een initiatiefwetsvoorstel over ingediend bij de Tweede Kamer. De tweede behandeling daarvan is 14 februari.

Wietteelt
Met de test kan gekeken worden naar de omstandigheden van de verkoop, maar volgens Bergkamp kan alleen op kwaliteit getest worden door de wietteelt te reguleren. ,,Dan is het bijvoorbeeld makkelijker te controleren wat er in de wiet zit.'' Van Erkel knikt: ,,Dat is een groot gebrek. Bij alcohol en tabak kan dat wel.'' Sommige afdelingen van de jongerenorganisatie hebben het product ook getest op smaak. ,,Maar je kan niet meer dan drie joints op een avond roken, daarna is het niet langer betrouwbaar. En het ging echt om de coffeeshops, niet om de wiet.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag