Volledig scherm
Betoging Pegida in Den Haag, archiefbeeld uit 2016. © anp

Betogingen Pegida voor moskeeën definitief van de baan

Protestbeweging Pegida Nederland mag niet vijf dagen achtereen demonstreren in de buurt van vijf verschillende Haagse moskeeën. De rechter bepaalde vandaag dat de gemeente het bij het juiste eind had toen het besloot de groep te verplaatsen naar de Koekamp en het Rabbijn Maarsenplein.

Een woordvoerder van de anti-islam groep reageert woedend op Facebook. Na de intocht van Sinterklaas en de ophef over het inperken van het demonstratierecht van anti-pietgroeperingen, hoopte hij op een andere afloop. ,,Het hele tralala in het vragenuurtje, van we moeten het recht op demonstratie beschermen en dat niet het recht van de sterkste moet gelden op straat. We zien het nu: de rechter zegt gewoon dat we dat recht niet hebben en dat de gemeente ons gewoon drie kilometer verderop mag zetten.”

Onverantwoord

Pegida diende eerder deze maand het verzoek in om van 19 tot en met 23 november te demonstreren op de Fruitweg, de Scheepersstraat, de Stationsweg, in de Wagenstraat en op de Wouwermanstraat. Alle locaties lagen pal voor moskeeën, zoals onder meer de As-Soennah, Aksa en Noeroel Islam. De gemeente gaf toen aan dat het houden van demonstraties onverantwoord zou zijn en verplaatste ze naar de Koekamp en het Rabbijn Maarsenplein.

De voorgestelde locaties brachten te veel risico's met zich mee omdat zij in woonwijken liggen en ‘te krap’ zouden zijn. De gemeente achtte daardoor de kans groot dat demonstranten en tegendemonstranten met elkaar in aanraking komen en omstanders hierbij betrokken konden raken.

Provocatie

Hierbij woog ook mee dat eerdere demonstraties niet soepel verliepen en dat volgens de gemeente de geschiedenis leert dat de sfeer bij de gemiddelde Pegida-demonstratie er een is van ‘provocatie en confrontatie.’

In oktober verplaatste de gemeente al een geplande betoging van Pegida vlak voor de As-Soennah moskee naar de Koekamp. Toen stelde burgemeester Krikke dat dit was uit angst voor ‘ernstige verstoringen van de openbare orde’.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag