Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Frank Jansen

Beweging is niet mogelijk zonder een vorm van trillen

COLUMNEén trilling brengt ontelbare andere trillingen voort. Zo zit het universum in elkaar. Maar wat doe je als dat universum ieder uur een paar keer langs je voorraam dendert? Wonen langs de treinen van de NS, moet je dat wel willen?

De beheerder van het spoor waar de NS over rijdt, is ProRail. Steeds vaker wordt die geconfronteerd met oprukkende nieuwbouw langs de sporen en slaat alarm. Zoals wel vaker worden de nadelige gevolgen van intensief treinverkeer schromelijk onderschat, met als gevolg dat bewoners van huizen langs het spoor meer trillen dan ze van plan waren. Evenals hun kopjes, hun bedden en hun bezoek.

Pikant detail: wettelijk is er weinig vastgelegd over het voorkomen van overlast door trillingen. Met andere woorden: gemeenten en projectontwikkelaars hebben trilsgewijs zowat vrij spel. Al zal hier en daar best dieper worden geheid, want daarmee kun je veel trilellende voorkomen. Maar dat kost geld. En geld is juist de reden dat de laatste kaveltjes langs de treinbaan worden benut.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag