Volledig scherm
Enkele initiatiefnemers van 100%¿Molenwijk in de kloostertuin van Coöperatief Eigenwijzer. Uiterst rechts Sylvia Bos en links van haar Iris de Ruiter. © Remco Zwinkels

Bewoners Molenwijk openen hun deuren

VideoLiefst 47 culturen telt de Molenwijk. Onder de aanhef 'onbekend maakt onbemind' openen wijkbewoners zaterdag hun deuren. Met trots.

Voetballer Eljero Elia komt er vandaan, net als presentator Fred Zuiderwijk en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De bewoners die de Haagse Molenwijk heeft voortgebracht zijn soms bekender dan de wijk zelf.

Ingeklemd tussen de Rijswijkseweg en de Trekvliet ligt een wat vergeten buurtje waar mensen uit 47 verschillende culturen wonen. De wijk heeft een slechte naam bij buitenstaanders, maar het gros van de eigen bevolking piekert er niet over naar een ander deel van de stad te verhuizen.

Om die trots gaat het ook zaterdagmiddag tijdens de manifestatie 100% Molenwijk. In heel de wijk zijn feestelijke activiteiten, van een Marokkaanse theeceremonie tot een breakdancekampioenschap en van 'inburgeringscurcus Molenwijk' tot freestyle voetbalclinics op de grootste Cruijff-court van Europa.

Ook de molen waar de wijk zijn naam aan dankt, draait z'n rondje mee in het kader van de Nationale Molendag. En voor wie wil afrekenen met vooroordelen is er het initiatief 'ontmoet een Marokkaan'.

In opdracht van het Laaktheater zijn kunstenaars Iris de Ruiter en Sylvia Bos op ontdekkingstocht gegaan door de wijk, op zoek naar verhalen van bewoners en mooie plekjes. Een van de resultaten is een reisgids die de bezoeker langs verrassende plekjes voert.

Tekst loopt door onder video.

Quote

De huizen zijn relatief groot, daarom wonen hier meer gezinnen dan bijvoor­beeld in de Schilders­wijk

Sylvia Bos

Verenigingen
,,Ik ben gaan houden van deze wijk en zijn inwoners'', blikt Iris de Ruiter terug. ,,Er is hier een enorme hoeveelheid verenigingen actief. Er wordt al veel samen gedaan, maar hopelijk gaat dat na deze dag nog meer gebeuren.''

Een wijk met veel kinderen, zo typeert Sylvia Bos het. ,,De huizen zijn relatief groot, daarom wonen hier meer gezinnen dan bijvoorbeeld in de Schilderswijk. De mensen zijn trots op deze plek. Ze ervaren de wijk als veilig, maar dat komt nooit in het nieuws. Toen er autobranden waren kwam dat wel in het nieuws, terwijl dat om een groepje ging van vier jongens.''

Dat de echte Molenwijk vol verrassingen zit, bewijst de Soedanese stadsboer Elemam Musa. Hij beheert de kloostertuin achter verzamelgebouw Eigenwijzer aan de Ketelstraat. Zijn familie had hoog in de bergen een boerenbedrijf. Hij past de daar opgedane kennis nu toe op polderhoogte. In de tuin kun je thee drinken: op zijn Turks of Marokkaans of met een Hollands zakje.

Het gebouw van Coöperatief Eigenwijzer bevindt zich in een oude school, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagsche School. Wie de hal betreedt waant zich in het Gemeentemuseum van architect Berlage. Diezelfde Berlage ontwierp de wijk ook.

Geen baan, geen woning
Oorspronkelijk was het een buurt voor lage de ambtenarij, een koperen knopenbuurt voor postbodes, spoor- en HTM-beambtes. Wie geen baan had, kreeg er ook geen woning. De stadsvernieuwing in de jaren 80 heeft het aanzicht van de wijk veranderd.

De alles vertellende reisgids is zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur verkrijgbaar bij Trefpunt Laakhage aan de Peilstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag