Volledig scherm
De woningen aan de Jan van der Heijdenstraat nadat zij waren ingestort door een gasexplosie. © Robin Utrecht

Bewoners ontplofte woningen Jan van der Heijdenstraat hoeven belastingen tóch niet te betalen

De bewoners van de ontplofte en daarna gesloopte woningen aan de Jan van der Heijdenstraat hoeven hun portemonnee tóch niet te trekken voor de belasting op onroerend goed. De gemeente Den Haag wilde in eerste instantie de heffing niet kwijtschelden, maar komt daar toch op terug.

Naast de ozb worden ook de rioolheffing en afvalstoffenheffing over 2019 niet gerekend. Het zijn zogenaamde ‘tijdstipbelastingen’: de waarde van de heffing voor het komende jaar wordt op 1 januari bepaald. De explosie in de Jan van der Heijdenstraat was op 27 januari en dus zag het er voor de gedupeerden niet bepaald hoopvol uit, omdat de waarde al bepaald was.

Maar daar is de directeur der Gemeentebelastingen op teruggekomen na schriftelijke vragen van Groep de Mos naar aanleiding van berichtgeving in deze krant. ,,Naar de mening van deze directeur doet zich ten aanzien van de gesloopte woningen een dergelijk uitzonderlijke situatie voor en zullen voor deze woningen de aanslagen ozb, rioolheffing eigenaar en afvalstoffenheffing voor het jaar 2019 achterwege blijven”, laat burgemeester Krikke weten. De laatste keer dat de gemeente de ozb kwijtschold was in 1992 toen pension De Vogel in brand was gestoken. 

Bij de gasexplosie in januari werden de huizen van drie gezinnen totaal verwoest. De appartementen zijn inmiddels gesloopt.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bekijk hieronder de beelden van de gasexplosie van januari terug. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag