Volledig scherm
Archiefbeeld: Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken © ANP

Bewoners Schilderswijk zijn geraakt door omstreden uitspraken van Blok

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken deed vorige maand opmerkelijke uitspraken met betrekking tot de multiculturele samenleving en migratie. ,,Je loopt al snel tegen grenzen aan van wat een multiculturele samenleving kan hebben'', zei hij. Bewoners van de Schilderswijk geven aan de uitspraken niet te waarderen. 

Blok verwees in zijn toespraak onder meer naar de Haagse wijk en Amsterdam-West. ,,Persoonlijk doet het mij wel wat'',  zegt een van de jongens van het buurtpreventie team uit de Schilderswijk tegen KRO-Kruispunt. ,,Wij staan altijd klaar voor de wijk. We doen veel voor de Schilderswijk en organiseren veel. Als ik dat dan hoor dan denk ik; Ik heb al die dingen gedaan voor de wijk en voor mijzelf en dan word ik zo bedankt.''

Volgens Blok kan een multiculturele samenleving nooit goed functioneren, bleek uit opnames die televisieprogramma Zembla in handen heeft. ,,Er is geen enkel multicultureel land ter wereld waar mensen vreedzaam met elkaar leven'', zei hij in een besloten bijeenkomst. Ook zei hij dat Suriname een 'failed state' is met als oorzaak 'etnische opdeling.' Naar aanleiding van de uitspraken ging het televisieprogramma Kruispunt langs in de Schilderswijk om te peilen hoe de bewoners tegenover deze uitspraken staan.

120 nationaliteiten

Verslaggevers van het programma gingen onder meer langs bij Yassine Abarkane, Itai Cohn en Rabia Yildiz. Zij zijn iedere dag actief in de wijk onder rook van het Binnenhof, waar meer dan 120 nationaliteiten samenleven.

Yassine Abarkane is coördinator van het Stagehuis dat stages regelt voor studenten die zich voor de wijk willen inzetten. Itai Cohn en Rabia Yildiz verzorgen als vrijwilliger rondleidingen door hun buurt en Mohammed el Arrag werkt er als politieagent, speciaal op het gebied van ‘cultuur en verbinding'. In Kruispunt leggen zij uit hoe de uitspraken van Blok hen en andere inwoners raken, maar ze laten vooral ook zien hoe zij dagelijks bijdragen aan de opbouw van de samenleving in de Schilderswijk.  

Schilderswijk Bewonerstour

Cohn is de intiatiefnemer van de Schilderswijk Bewonerstours, waarbij de deelnemers onder begeleiding van bewoners op bezoek gaan bij bijzondere bewonersinitiatieven, instellingen en ondernemers in de wijk.  De tour bestaat nu drie jaar. ,,Doel is een verbetering van het imago van de wijk, plus een bescheiden bijdrage leveren aan de versterking van de wijkeconomie'', vult Cohn aan.

Bekijk hieronder alvast een stukje van de uitzending van KRO-Kruispunt. De complete uitzending is te zien op zondag 16 september om 23.05 uur op NPO2.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag