Volledig scherm
Foto ter illustratie © Archieffoto

Bewoners zijn berg afval bij Prins Mauritslaan spuugzat

Een ware vuilnisbelt verrees deze week tussen de containers aan de Prins Mauritslaan. En dat was niet de eerste keer. Sommige bewoners wijzen naar de gemeente, maar niet alle partijen zijn het daarover eens. ,,Mensen moeten gewoon de beleefdheid opbrengen om niet alles overal neer te gooien."

Plastic tassen vol afval, rondslingerende kranten, lege flessen, een afgeknipt elektriciteitssnoer. De verzameling huisvuil tussen de containers aan de Prins Mauritslaan, in het deftige Statenkwartier, is enorm. Veel bewoners vinden dat de containers vaker geleegd moeten worden.

Familie Do-Quang scheidt haar afval al jaren; drie verschillende prullenbakken staan er thuis. ,,De containers hier zitten vaak vol. We gooien ons afval dan ergens anders weg", vertelt de familie. ,,Maar één keer zat alles zo vol dat we een doosje op de container hadden gezet, met adressticker. We kregen direct een torenhoge boete. Het is logisch dat je geen afval moet achterlaten. Maar we recyclen altijd álles, dus dan voelt zo'n boete erg oneerlijk."

Zij zien de containers liever vaker geleegd, maar zien daarnaast verwarring ontstaan over het doel van de containers. ,,Veel mensen denken dat deze containers voor alle soorten vuil zijn, terwijl het alleen voor recyclebaar afval is. Ze zetten huisvuil op de stoep omdat het niet in de containers past, maar daar zijn ze in de eerste instantie al niet voor. Het is onduidelijk."

Mentaliteit

Een man baant zich een weg door de vuilniszakken en laat er iets achter. ,,Ik weet dat het eigenlijk niet hoort, maar waar moet ik het anders laten?" Hij wijst naar de troep. ,,Die hoeveelheid? Dat is niet van maar een paar personen."

Maar het probleem ligt niet alleen bij overvolle containers, vindt Marjolein de Jong, voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier. ,,Mensen moeten niet alles zomaar wegzetten en denken: dat wordt wel opgehaald. Het is een mentaliteit die moet veranderen. Het zou prettig zijn als de gemeente een extra ronde gaat maken om de containers te legen, maar het begint bij jezelf."

De gemeente laat weten dat ze bezig is met het plaatsen van sensoren in de zogheten ORAC's, de Ondergrondse Restafval Containers. Deze sensoren meten hoe vol de containers zitten. Nog niet alle containers zijn hiermee uitgerust.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag