Volledig scherm
De politie heeft tussen zaterdagmiddag en zaterdagnacht nog eens negentien personen aangehouden in Den Haag voor onder andere openlijke geweldpleging, brandstichting en illegaal vuurwerk. © Regio15

Bezorgd wijkberaad Laak praat over reljeugd en jaarwisseling

Om te voorkomen dat puin, rondzwervend karton en achtergelaten pallets prooi worden van rellende jongeren, wil het wijkberaad Laak Centraal in aanloop naar de jaarwisseling een meldpunt om brandgevaarlijke spullen en losse straatstenen onder de aandacht te brengen bij de gemeente. Die zou dit materiaal dan versneld kunnen opruimen om problemen te voorkomen.

,,We willen adressen van de gemeente waar we brandbare spullen, op straat, kunnen melden,’’ zegt voorzitter Cees van der Meer van het wijkberaad. ,,Tegenwoordig gebruiken jongeren alles wat voorhanden is om het onveilig te maken.’’

Quote

Dit heb ik in veertig jaar nog niet meegemaakt

Van der Meer

Van der Meer is geschokt nu jongeren afgelopen weekend in Laakkwartier auto’s en containers in de fik staken en een bouwkeet verwoesten met een vuurwerkbom. Ook het incident van 5 december, waarbij een groep jongeren Sinterklaas en twee zwarte pieten op de Laakweg belaagden en uitscholden voor racisten, noemt hij stuitend. ,,Dit heb ik in veertig jaar nog niet meegemaakt,’’ zegt hij.

Jaarwisseling

Bewoners overleggen vanavond, vanaf 19.00 uur in de kantine van de sporthal aan de Paets van Troostwijkstraat met de gemeente en de politie over de jaarwisseling én over de onrust van afgelopen weekend. Ze kregen dit weekend een uitnodiging voor die bijeenkomst per brief.

Stadsdeeldirecteur Hassan el Houari  stelt in de brief dat Laak in de feestnacht geen vreugdevuur krijgt. ,,Het is begrijpelijk dat sommige bewoners teleurgesteld zijn. Daarom willen we in gesprek hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de jaarwisseling in Laak veilig en gezellig kan verlopen,’'stelt hij.

Uit de brief blijkt dat Buurt Preventieteams een extra oogje in het zeil gaan houden. Op risicoplekken komt extra cameratoezicht en extra verlichting.

Van der Meer verwacht vanavond een grote opkomst.

Bekijk hier beelden van vernielingen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag