Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Bezuidenhut

ColumnPolitieke partijen gaan ons de komende maanden in de aanloop naar de verziekingen weer van alles beloven. Proefballonnetjes, schermutselingen, debatjes. Anders gezegd: ze doen aan ethisch profileren.

Maar de samenleving is te belangrijk om aan de politiek over te laten. Daar moeten we zelf mee aan de slag. We hebben wel één probleem: de meeste mensen hebben nergens verstand van. Dat klinkt als een onverstandige uitspraak, maar het is een waarheid als een koe.

De meeste mensen denken niet na - ze denken áchterna. Daarom is het mooi, bijna ontroerend, om te zien dat een woonwijk zijn eigen plan trekt. Die wijk is bovendien ook nog eens mijn eigen wijk - het Bezuidenhout. De straten, de pleintjes, meer groen: de openbare ruimte wordt aangepakt.

Da's hard nodig. De openbare ruimte in het Bezuidenhout leidt ernstig onder de eroderende werking van de elementen. Dan heb ik het niet alleen over het weer; ook over de tijd, het geldgebrek en het gebrek aan besef van noodzaak. Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd mens. Zo eenvoudig is menselijk gedrag soms te beïnvloeden. Al in 2005 waren er plannen, maar het ontbrak toen aan geld. Nu is er zeventien miljoen euro voor beschikbaar. Me dunkt dat je daarmee een deuk in een pakkie boter kan slaan. Het wensenlijstje van de bewoners is niet opzienbarend, maar wel maatgevend voor een stadswijk: meer groen, meer ruimte voor sport en spel, meer mogelijkheden voor horeca en evenementen. Vreemd genoeg is parkeerruimte minder prangend, terwijl de parkeerdruk juist als hoog wordt ervaren. Ik ken mensen die zó blij zijn dat ze een parkeerplek hebben dat ze de rest van het jaar maar gaan lopen. Als klap op de vuurpijl werd ook de nieuwe naam voor het nieuwe wijkcentrum onthuld: Bezuidenhut.

Dit zorgde meteen voor felle reacties in de buurt; niet iedereen is het eens met 'het denigrerende karakter' van de naam, zoals een bezoeker van de snackbar in de Stuyvesantstraat het typeerde. Maar: daarover maandag meer.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag