Bier van Zoetermeerse bodem

Proeverijen, festivals, workshops: bier is hip. Zoetermeer heeft nu zelfs een eigen brouwerij.

Hollands bier krijgt tot zondag 21 mei alle aandacht tijdens de zesde editie van de Week van het Nederlandse bier. Cafés organiseren proeverijen, brouwerijen in het hele land zetten de deuren open en her en der worden masterclasses gegeven.

Bier is hip, ook in Zoetermeer. De stad telt inmiddels drie bieren van eigen bodem. Onder de naam Brouwerij De Pinas brouwt Michaël Lureman sinds kort bier in zijn woonplaats. Samen met zijn zonen Marcel en Stefan en zijn schoonzoon Jelger vormt de Zoetermeerder al tien jaar hobbybrouwerij De Kouwe Klets. Hoog tijd voor het professionele werk, vond hij.

Tot voor kort fabriceerden de heren, gewoon met pannen in een keuken, donker en blond bier volgens eigen recept. ,,Als hobbybrouwer mag je een maximaal aantal liter brouwen", vertelt Lureman. ,,Dit is alleen voor eigen gebruik en mag niet verkocht worden. Als professioneel brouwer mag ik niet meer op hobbymatige basis brouwen en moet ik accijns betalen."

Daarom is Lureman beroepsmatig Brouwerij De Pinas begonnen. Vernoemd naar zijn woon- en brouwadres aan de Pinaskade en naar het scheepstype uit de 17de-eeuw, waarvan hij op schaal een exemplaar heeft nagebouwd op zijn hobbyzolder. Het etiket van zijn bierflesjes dragen die pinas als logo; de bieren worden vernoemd naar de voornamen van zijn negen kleinkinderen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag