Volledig scherm
PREMIUM
Wijnblogger Esther Groenewoud © NICO SCHOUTEN

‘Bij vis kan je prima rode wijn drinken’

Aan tafelBij een goede maaltijd hoort een glas wijn. Tenminste, dat vindt wijn­blogger Esther Groenewoud. ,,En drink vooral wat je zelf lekker vindt!’’

Volledig scherm
Voorwerp: Als wijnliefhebber zijn natuurlijk een paar dingen onmisbaar. Eén daarvan is de kurkentrekker. ,,En dan het liefst eentje met een tweetraps-systeem. En dus niet zo’n ding met twee ‘armen’ die je omlaag moet duwen om de kurk eruit te krijgen.’’ En ja, Esther kent de lifehacks waarbij je de wijnfles in een schoen tegen de muur slaat en zo de boel ontkurkt. Maar toch prefereert ze de meer gangbare manier. Wat wel weer handig is, zijn vacuümdoppen. Daarmee blijven wijnen langer goed. ,,Handig voor mensen zoals ik die veel wijnen willen proeven zonder meteen de fles te moeten leegdrinken.’’ © NICO SCHOUTEN

Groenewoud wil zichzelf geen expert noemen, eerder een liefhebber. En dat is ook meer dan genoeg. ,,Je hoort vaak hoe het zou moeten. Omdat het zo hoort, in dit glas, op die temperatuur. Kennis is leuk, maar het echt ontdekken is nog veel leuker. Dus probeer het vooral zelf!’’

De fascinatie voor wijn komt puur voort uit eigen interesse. ,,Wat mij betreft staat wijn voor gezelligheid en lekker eten met vrienden en familie. Op een gegeven moment wilde ik er gewoon wat meer over weten en ben ik me in het onderwerp gaan verdiepen. En nu schrijf ik al bijna twee jaar op mijn blog Wijntjes met Esther. Het is heel laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.’’

Risotto
Net als in goede wijn, is Esther Groenewoud natuurlijk ook geïnteresseerd in een goede maaltijd, voor bij de wijn. Daarbij is het eten meestal toch wel leidend. ,,Ik bedenk wat ik ga eten en zoek daar dan een wijn bij uit, niet andersom.’’ Vanavond staat risotto met zalm op het menu. Een van de weinige keren overigens dat er ook een scheutje wijn in het eten gaat.

,,Met koken is het bij mij wel een beetje als met wijn. Ik heb een bepaald vast repertoire, maar hou wel van afwisseling en van nieuwe dingen ontdekken. Zo was ik laatst op Sicilië, waar ik hele bijzondere lokale wijnen heb ontdekt. Ik hou van volle, krachtige wijnen. Daarbij maakt de kleur me niet zoveel uit. Maar als ik eerlijk ben, hou ik niet zo van rosé. Die zijn me vaak iets te zoet.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag