In Café de Vink wordt het Songfestival altijd uitbundig bekeken, ook in jaren dat Nederland slecht scoorde.
Volledig scherm
In Café de Vink wordt het Songfestival altijd uitbundig bekeken, ook in jaren dat Nederland slecht scoorde. © Frank Jansen

Bijna geen hotelkamer meer te krijgen in Haagse regio door Songfestival

Hotels in Den Haag en Delft profiteren volop van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam in 2020. Er is bijna geen hotelkamer meer te krijgen in de tweede week van mei.

Direct nadat de NPO vrijdagmiddag bekendmaakte dat de finale van het Eurovisie Songfestival 2020 niet naar Maastricht, maar naar Rotterdam ging, ontstond een run op hotels in de directe omgeving.

Op de website van hotels.com steeg de hotelbezetting in Den Haag voor het weekeinde van 15 naar 17 mei in luttele uren van 71 naar 78 procent. Wie voor die data nu een zoekopdracht intoetst, krijgt de mededeling 'Den Haag is populair tijdens je reisdatums, probeer het 1 week later'.

Ook bij booking.com ging het snel, niet alleen in Den Haag, maar ook in Delft. Het laatst beschikbare hotel daar, Royal Bridges aan de Koornmarkt, werd in een paar uur tijd via booking.com liefst vijf keer geboekt. Dat de kamerprijs 406 euro per nacht bedraagt, maakt kennelijk niet uit. Ter vergelijking: een weekeinde later kost dezelfde kamer 100 euro minder.

Quote

Samen met Rotterdam gaan we kijken naar alle mogelijkhe­den om Den Haag te laten meeprofite­ren van dit feest

Richard de Mos

Niet alleen de Haagse burgemeester Pauline Krikke kwam vrijdag direct met een enthousiaste reactie op het nieuws dat het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam komt, ook Groep de Mos ziet een feestje zitten. ,,Samen met Rotterdam gaan we kijken naar alle mogelijkheden om Den Haag te laten meeprofiteren van dit feest! Hotels, horeca, mogelijke side-events'', aldus een tweet van Richard de Mos.

Unieke kans

Voormalig Haags wethouder citymarketing én songfestivalfanaat Frits Huffnagel spreekt van een unieke kans voor de stad. ,,Hier kijken straks 180 miljoen mensen naar'', zegt hij. ,,Er komen tienduizenden fans uit heel Europa die hier soms een hele week logeren. Voor hen is er geen stadsgrens Rotterdam, die gaan ook naar Delft, Gouda en Den Haag. Als stad moet je daar op inspelen. Een songfestivalsfeer creëren bijvoorbeeld door een groot scherm te plaatsen.''

Maarten Hinloopen van de Grote Markt-horeca denkt dat het vooral de hotels zijn die een graantje meepikken. ,,Het zal er op ons plein niet drukker door worden. Hooguit dat de gaycafés in de stad extra omzet draaien. Onze gasten houden meer van rock. Als Anouk weer meedoet, wordt het misschien een ander verhaal'', zegt hij met een lach.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
    PREMIUM

    Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

    Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag