Bijzonder rustig op station Den Haag Centraal door staking

VideoHet is vanochtend veel rustiger dan op een gewone maandagochtend op station Den Haag Centraal. Veel reizigers houden duidelijk rekening met de staking van spoorpersoneel en hebben hun plannen aangepast.

Leden van vakbond FNV Spoor leggen tussen 05.00 en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Daardoor rijden sommige treinen niet. Welke trein wel of niet rijdt, is tot het laatste moment onduidelijk.

Voor getroffen reizigers staat tot het einde van de staking een gratis kop koffie klaar bij de Kiosk-winkels op het station. 

Het stakende personeel verzamelt zich naast het NS-station. Niet al het personeel staat: er zijn ook machinisten die wel willen rijden maar niet mogen omdat een voor zijn traject benodigde conducteur ontbreekt, die wel staakt. 

Op een aantal perrons in Den Haag klinkt het luidste gemopper soms dan ook van ijsberende machinisten en conducteurs die níet staken, maar net als de reizigers moeten wachten tot het 09.00 uur wordt en de complete dienstregeling hervat kan worden. 

Gesprek

De NS betreurt dat medewerkers actie voeren op de stations van Den Haag Centraal en Zwolle. Het spoorbedrijf had gehoopt met FNV Spoor in gesprek te blijven. ,,We betreuren het dat ondanks eerdere verzoeken tot inhoudelijk overleg er nu toch voor acties is gekozen. We zagen en zien nog steeds voldoende aanknopingspunten om met de FNV in gesprek te blijven'', aldus een woordvoerder van de NS.

Bestuurder Christa Burger van FNV Spoor vertelt dat haar bond een estafettestaking in gedachten heeft, als de leiding van de NS niet ingaat op het eisenpakket van FNV Spoor. Op welke stations in welke steden er mogelijkerwijs binnenkort gestaakt worden, wilde Burger vanochtend niet zeggen. ,,We hebben ideeën voor een vervolg, maar we wachten eerst af wat de NS gaat doen.''

Volledig scherm
Het is deze maandagochtend bijzonder rustig op station Den Haag Centraal. © AD
Volledig scherm
Een deel van het stakende personeel verzamelt zich naast het station. © AD
Volledig scherm
Sommige treinen vertrekken wel, andere niet. © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag