Binnenhof en Haagse moskeeën extra beveiligd na schietincident Utrecht

UPDATE & VIDEOHaagse politieagenten zijn opgeroepen om hulp te bieden bij de schietpartij in Utrecht.  De landelijke protestactie van de politiebond bij het Malieveld is daarom afgeblazen. Bij Het Binnenhof is de beveiliging flink opgevoerd. Ook de Haagse moskeeën zijn extra beveiligd. 

Volg hier alle updates over het schietincident in Utrecht. 

Burgemeester Krikke heeft naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht  weliswaar veiligheidsmaatregelen genomen, maar ziet geen reden om scholen of winkels te sluiten. ,,Op dit moment is er in Den Haag geen aanleiding scholen, kinderdagverblijven, winkels of andere gebouwen preventief te sluiten. De driehoek blijft alert en weegt voortdurend wat nodig is voor de veiligheid van mensen.”

Volledig scherm
Op en rond het Binnenhof zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht. Die vond plaats in een tram op het 24 Oktoberplein. De politie houdt er rekening mee dat de dader of daders een terroristisch motief hadden. © ANP

Wel worden overheidsgebouwen en moskeeën preventief bewaakt. ,,Uit voorzorg gaat in Den Haag extra aandacht uit naar de beveiliging van onder meer het Binnenhof, ministeries en moskeeën. De politie is zichtbaar op straat en in de wijk aanwezig voor de veiligheid van mensen in de stad.” 

In Den Haag blijven moskeeën vooralsnog open. ,,Maar we zijn wel extra alert”, zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de As-Soennah Moskee. 

Driehoek

Burgemeester Krikke kan als het nodig is wel snel schakelen. ,,De Haagse driehoek volgt de situatie in Utrecht op de voet en staat in contact met betrokken partners en instanties”, vervolgt ze. ,,De driehoek is bijeen en kan indien nodig ieder moment maatregelen nemen ten behoeve van de veiligheid. Uit voorzorg worden waar nodig extra veiligheidsmaatregelen genomen”, reageert Krikke.

Volgens verslaggever Maaike Kraaijeveld is het beduidend rustiger in de Haagse binnenstad dan op andere maandagen. ,,Noordeinde, Plaats. Het is stil in Den Haag. Relatie met Utrecht is onduidelijk, maar het lijkt er wel op.” Premier Rutte sprak eerder vandaag over een ‘verontrustende’ situatie en staat in nauw contact met het crisisteam dat bijeen is geroepen. 

Regio's

Ook in de Haagse regio worden maatregelen getroffen. Zo wordt de moskee in Naaldwijk beveiligd. ,,Ook in Westland hebben we met verontrusting kennis genomen van de gebeurtenissen in Utrecht. De hulpdiensten zijn alert. We volgen de ontwikkelingen op de voet”, zegt burgemeester Bouke Arends. 

De gemeente Delft ziet op dit moment geen aanleiding is om scholen, kinderdagverblijven, winkels of andere gebouwen preventief te sluiten. ,,De driehoek blijft alert en weegt voortdurend af wat nodig is voor de veiligheid van mensen. De NCTV heeft het dreigingsniveau voor onze regio gehandhaafd op niveau 4", meldt een woordvoerder.

Ook burgemeester Charlie Aptroot ziet geen reden om in zijn stad Zoetermeer extra maatregelen te nemen, vertelt een woordvoerder. Morgen zitten vertegenwoordigers van de moskeeën, het Inter Levensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ), de gemeente en politie om tafel om te praten over de situatie, meldt Flip Bakker van het ILOZ. 

Veiligheid boven alles 

Voor voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP was het direct duidelijk dat actievoerende agenten naar het Binnenhof en naar Utrecht moesten snellen. ,,Veiligheid gaat boven alles.”

‘Zeker 20 zwaar bewapende marechaussees, zo’n dertig gewone agenten en vijf grote politiebussen en vier marechausseejeeps. Dat heet opgeschroefde bewaking’, tweet parlementair verslaggever Jan Hoedeman die daar nu is. Volgens getuigen dragen Marechaussees doorgeladen automatische wapens met demping. 

Terroristisch motief

Politie Utrecht onderzoekt de schietpartij bij het 24-Oktoberplein in Utrecht. Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten en maakt zelfs deel uit van het onderzoek.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) heeft de het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht naar niveau 5 opgeschaald, het hoogste dreigingsniveau. ‘De schietpartij in Utrecht heeft vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag’, schrijft de NCTV. Het verhoogde dreigingsniveau is nog in ieder geval tot 18.00 uur vanavond van kracht. In Den Haag blijft dreigingsniveau 4 van kracht. 

Een rijstrook van de A12 richting Utrecht is afgesloten om de politie en hulpdiensten die moeten bijspringen in Utrecht ruim baan te kunnen geven. Ook was een rijstrook van de  A12 in de tegenovergestelde richting, vanaf Bleiswijk tot aan het Prins Clausplein, vanmiddag korte tijd afgesloten omdat omstanders twee verdachte personen zou hebben zien lopen. 

Verkiezingen

Het lijsttrekkersdebat rondom de Provinciale Statenverkiezingen van Omroep West en RTV Rijnmond in het provinciehuis van vanavond is uitgesteld vanwege de ontwikkelingen in Utrecht. De verkiezingscampagnes van de partijen zijn ook opgeschort. 

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zou vanavond ook een verkiezingsdebat houden in Delft, maar dat is eveneens afgelast na het schietincident in Utrecht, meldt een woordvoerder. 

De laatste campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie in het Kurhaus in Scheveningen gaat vanavond wel gewoon door. Dat schrijft fractievoorzitter Thierry Baudet op sociale media. 

Bekijk hieronder de foto's van de extra beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van het schietincident in Utrecht. 

Volledig scherm
Het gebouw van het Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt ook beveiligd. © Jos van Leeuwen
Volledig scherm
Bij Haagse moskeeën zijn ook extra beveiligingsmaatregelen getroffen. © Jos van Leeuwen
Volledig scherm
Op het binnenplein van het Binnenhof zijn uit voorzorg ook extra beveiligers neergezet. © District8
Volledig scherm
Op het Plein in Den Haag lopen nu extra mannen van de Marechaussee rond. © Jos van Leeuwen
Volledig scherm
Ook de ingang van de Tweede Kamer wordt extra beveiligd. © Jos van leeuwen
Volledig scherm
Marechaussees dragen doorgeladen automatische wapens om het Binnenhof en de directe omgeving te beveiligen. © Jos van Leeuwen

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag