Volledig scherm
Het atrium van het stadhuis in Den Haag © ANP

Binnenkort kun je misschien in Haags stadhuis direct de 'nieuwe’ stad zien

Een grote stadsmaquette van Den Haag moet verrijzen in het midden van het atrium van het stadhuis. Op die maquette kunnen Hagenaars dan alle bouwplannen voor hun stad zien.

Dat zegt kunstenaar Auke de Vries, die een open brief schreef aan de gemeente samen met architecten Ph. Rosdorff, Paul Bontenbal, Job Roos, Gerrit van Es en Leon Thier. ,,De mannen die nu over de stad nadenken zijn totaal niet zichtbaar'', vindt De Vries.

Den Haag heeft woningnood en moet gigantisch bijbouwen. Onder andere op de Binckhorst komen er duizenden huizen bij. Maar ook rond station Hollands Spoor gaat het gebied op de schop. Een maquette maakt in een klap helder welke plannen er zijn, is het idee. ,,Dan kan iedereen meekijken in de geest van de Omgevingswet.''

De architecten waarschuwen Den Haag dat het voor een 'helse uitdaging' staat. Om chaos en verrommeling te voorkomen, moet er vanuit het stadhuis goed regie gevoerd worden, met passie, vindt de groep. ,,In plaats van af te wachten wat de markt doet.''

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag