Volledig scherm

'Binnenwateren koesteren en beter benutten'

Zelden zijn alle politici het ergens over eens, zeker in het IJspaleis aan het Spui. Maar over de grachten is sprake van een opvallende consensus onder de Haagse volksvertegenwoordigers. De binnenwateren moeten worden gekoesterd en ze moeten beter worden benut, roepen ze in koor.

De politici hebben meer ideeën dan er grachten zijn in de stad: van botenraces, watermarkten en winkelbevoorrading via de grachten, tot compleet nieuwe vaarwegen en havens. Van alles kwam al voorbij de afgelopen jaren.

Gisteren sprak de gemeenteraad over het nieuwste waterplan van het college van burgemeester en wethouders. Dat omvat voorstellen voor nieuwe verhuurpunten voor fluisterboten, aanlegsteigers, een app en uitbreiding van de kano-routes. Aan de Calandkade komen historische schepen te liggen, de scheepswrakken aan de Neherkade worden weggehaald.

Mooi
,,Het is mooi dat we allemaal hetzelfde willen'', zei VVD-raadslid Ingrid Michon in het debat. ,,Het mes snijdt aan twee kanten: de stad wordt mooier, het toerisme trekt aan, het leefklimaat wordt beter en de stad wordt levendiger'', aldus D66-fractieleider Robert van Asten. ,,Kunnen we niet toch meer gebruikmaken van het water van de Hofvijver?'' vroeg PvdA-raadslid Lobke Zandstra zich af.

Ingrijpende acties, zoals de verlenging van de Valkenbosvaart, een nieuwe vaarweg langs de Erasmusweg en de verhoging van verschillende bruggen, worden nog verder onderzocht. Het opengraven van grachten bij de Koekamp en het Piet Heinplein staan ook nog op de wensenlijst van wethouder Boudewijn Revis (VVD). ,,Het opengooien van dat Piet Heinplein is een droombeeld'', zei hij vorige maand.

Als alle plannen doorgaan, hoeft de stad heus niet te vrezen voor 'Amsterdamse toestanden', bezweert de wethouder: ,,Het kan misschien wat drukker worden in de grachten, maar dan wel gezellig druk.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag