Volledig scherm
© Franca Dobbe-van Berkum

Biografie op komst over Haagse voetballer en trainer Sjaak Polak

Hij is in deze krant vaak beschreven. En telkens in een variant op dezelfde bewoordingen. Dat hij zoveel op zichzelf lijkt. Dat zijn enthousiasme zo aanstekelijk werkt. En dat hij een hart van goud heeft. Dus vroeg of laat moest het er van komen: een biografie over de Haagse voetballer Sjaak Polak.

Rick van Leeuwen, auteur onder andere van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras, komt er over ruim een maand mee voor de draad. Sjaak Polak, luidt de recht voor zijn raap-titel. Met daaronder in kleine letters: 'even serieus'. Want dat laatste is bij Polak, aan wiens voetballoopbaan tien jaar geleden een einde kwam, niet altijd vanzelfsprekend.

Maar achter de grappenmaker, schuilt iemand met volgens Van Leeuwen een 'schokkend levensverhaal'. Iemand die daarover wel op een droogkomische manier verslag doet.

Lefgozertje

Jacques Mozes Polak werd als Haags lefgozertje in 1996 met Scheveningen algeheel amateurkampioen, waarna hij al snel, op zijn 20ste, in het betaalde voetbal doorbrak. Hij speelde onder andere bij Excelsior, FC Twente, Sparta en ADO Den Haag.

Bij laatstgenoemde club uit zijn geboortestad is Polak nu trainer van het vrouwenteam.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag