Blij met echte ‘bäckerei’ in Bezuidenhout

VideoMohamed El Allaoui was 17 toen hij vanuit Marokko naar Den Haag kwam. Nu heeft hij met zijn Marokkaans-Duitse zwager een bäckerei geopend in Bezuidenhout.

Volledig scherm
Mohamed El Allaoui en Moussa Ghait zijn een Duitse bakkerij begonnen. © Frank Jansen

Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat de Duitse bakkerij Baker’s House altijd al aan de Theresiastraat in Den Haag heeft gezeten, zó druk is het er op vrijdagmiddag. Krap een week na de opening staan de lekkerbekken rond lunchtijd in de rij voor Duitse berlinerbollen, bienenstichen en dinkelbrott. Met hun nieuwe zaak maken Mohamed El Allaoui en Moussa Ghait de Duitse inwoners van de hofstad blij. 

Op zijn 17de verhuisde El Allaoui van Marokko naar Nederland. De afgelopen dertig jaar opende de ondernemer in de Haagse Schilderswijk en de Stationsbuurt verschillende lunchrooms, bakkerijen én een viswinkel. Nu vond hij het tijd om daar elders in de stad een onderneming aan toe te voegen, en wel in Bezuidenhout. ,,Hier wonen heel wat expats”, legt El Allaoui uit. ,,De Duitse gemeenschap hecht veel waarde aan haar eigen brood: sommigen reizen er zelfs voor naar huis. Ik dacht: Als ik nou een bakkerij voor hen open, is dat niet meer nodig. Bovendien hebben de mensen in deze wijk over het algemeen meer te besteden dan mensen in de Schilderswijk. Voor mij als ondernemer is dat interessant.’’

Toen hij als tiener in Den Haag kwam wonen, ging hij vrijwel meteen aan de slag bij een bakker in Delft. Later opende hij van diezelfde zaak een franchise-vestiging in Den Haag. Het ondernemersleven beviel El Allaoui dusdanig, dat hij de afgelopen jaren meerdere zaken begon.  ,,Als ondernemer ben ik voortdurend bezig met om mij heen kijken”, vertelt hij. ,,Waar hebben de Hagenaars behoefte aan? In welk gat kan ik springen? Behalve dat in de wijk Bezuidenhout veel mensen wonen van buiten Nederland die hier naartoe zijn gekomen om te werken, zijn in de buurt ook veel bedrijven en ministeries gevestigd. Werknemers willen tussen de middag een broodje eten.’’ En dus haalde de hij zijn zwager, werkzaam in een bakkerij vlakbij Düsseldorf en in bezit van een heuse Bäcker-Meisterschaft, uit Duitsland hier naartoe. ,,Mijn zusje verhuisde 25 jaar geleden voor haar grote liefde naar Duitsland, maar ze heeft altijd heimwee gehad naar haar familie in Nederland”, legt El Allaoui uit. ,,Toen ze aangaf graag weer terug te komen, was het één en één is twee.”

Aanwinst

Quote

De Nederland­se taal moet ik nog wat beter onder de knie krijgen

Moussa Ghait

Het was even schakelen voor Moussa Ghait - eveneens van Marokkaanse komaf en op zijn vijfde naar Duitsland geëmigreerd. Maar hij heeft vooralsnog geen spijt van zijn beslissing om met de broer van zijn geliefde een bakkerij in Holland te beginnen. ,,De Nederlandse taal moet ik nog wat beter onder de knie krijgen”, grapt hij. ,,Maar verder is de eerste week na de opening voorspoedig gelopen. Ze weten ons nu al te vinden!’’ Dolgelukkig is ook Rudolf Ferdinand Pfaff, oud-bestuurslid van de Deut­scher Klub in den Niederlanden, dat er nu ‘eindelijk een echte bäckerei’ in Nederland te vinden is. ,,En ik ben niet de enige”, vertelt de Rotterdammer enthousiast. ,,Dat slappe, Hollandse brood? Níet te eten!’’ 

Hier en daar kun je wel wat Duits gebak en brood scoren in Nederland, maar het komt niet in de buurt van wat ze in Duitsland maken. Niet voor niets reist menig expat wekelijks naar Duitsland om brood in te slaan. Met een meisterbäcker in de Haagse Theresiastraat is dat niet meer nodig. Een aanwinst!” 

Het verschil tussen Nederlands en Duits brood zit hem met name in het deeg en de manier waarop broden worden gebakken, vertelt meister­bäcker Ghait. ,,Het brood is vol, voedzaam en stevig. Bovendien smaakt Duits brood krachtiger dan Nederlandse boterhammen.’’ El Allaoui: ,,Het bereidingsproces gaat veel langzamer en er komen meer aroma’s vrij.” Volgens liefhebber Pfaff zijn ook de zoetigheden ‘veel lekkerder.’ ,,In Holland kun je vrijwel alleen maar appeltaart krijgen. Het Duitse gebak-assortiment is heel uiteenlopend. Beinenstick, berlinerbollen, brezels: allemaal even lekker.” Hij moet lachen. ,,Dat je er dik van wordt, nemen we voor lief.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag