Volledig scherm
© anp

Blok: geen bezwaar tegen Prinsjesdag elders

Als de Staten-Generaal willen dat Prinsjesdag tijdens de renovatie van het Binnenhof elders wordt gehouden, moeten zij dat eigenlijk gewoon zelf weten. Verantwoordelijk minister Stef Blok zei vandaag dat de Eerste en Tweede Kamer de organiserende partij van het evenement zijn en dat hij het oordeel over de kwestie dus aan de parlementariërs laat.

Het kabinet wilde de koning tijdens de verbouwing gewoon de Troonrede in de Ridderzaal laten uitspreken. Een meerderheid in de Kamer, met de VVD voorop, vindt dat een slecht plan. Ten eerste moet de renovatie worden stilgelegd voor de plechtigheid en loopt die dus vertraging op. Ten tweede vinden VVD, PvdA, SP en 50Plus het maar een triest idee als het koninklijk paar straks per Gouden Koets arriveert op een Binnenhof waar geen juichend publiek en fanfares zijn, maar alleen zwijgende bouwmaterialen en stellages.  

Blok legt zich dus neer bij het verzoek van de Kamer ,,de verbouwing van het Binnenhof niet te verstoren door het accommoderen van Prinsjesdag op een weinig feestelijk Binnenhof.'' Het is nu in de eerste plaats aan de voorzitter van de Eerste Kamer om een andere plek te vinden voor de jaarlijkse plechtigheid.  

De VVD opperde vorige maand de Grote Kerk in Den Haag als alternatieve locatie.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag