Volledig scherm
Boekhandel Verwijs + De Slegte toen het nog in de Spuistraat zat. © archieffoto AD

Boekhandel Verwijs keert terug

Het is zonder meer een bijzonder gegeven. Boekhandel Verwijs keert terug op de plek waar het in 1929 allemaal begon: op de hoek van de Herengracht en de Prinsessegracht. Marijke Verwijs, dochter van oprichter M.C. Verwijs en eigenaar van het pand, begint in mei met een nieuwe boekhandel onder de naam M. Verwijs.

Meer dan 85 jaar geleden nam haar vader M.C. Verwijs de boekhandel over van G. Vormer aan de Prinsessegracht. In 1937 kwam er een uitbreiding tot stand met de aankoop van het pand Herengracht 60 en jarenlang was de boekhandel een begrip. In 1969 werd de zaak verkocht aan Kluwer, maar de naam Verwijs bleef voortbestaan, totdat na opnieuw een serie overnames met de komst van Polare (een samengaan van de ketens De Slegte en Selexyz) Verwijs uit het stadsbeeld verdween.

Boekhandel M. Verwijs komt op de plek waar de afgelopen jaren boekenwinkel Van Stockum was gevestigd. Na de verhuizing eind vorig jaar naar het Spui kwam het pand leeg te staan. Marijke Verwijs, die boven de winkel woont, verheugde zich aanvankelijk op de rust, maar kwam bedrogen uit. Ze kon er niet aan wennen dat er geen boeken meer in de winkel werden verkocht en reageerde door een algemene en academische boekhandel te beginnen die zich specialiseert op literatuur, reisboeken en filosofische werken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag