Volledig scherm
PREMIUM
De boeren Willem (l.) en Jan Spronk verkopen hun prijswinnende vlees gewoon zelf. © Nico Schouten

Boer brengt biefstuk zelf aan de man

PopulairHamburgers, kogelbiefstuk, gehakt en entrecote direct kopen bij de boer in onze regio. No-nonsense winkeltjes met lokaal vlees. Je moet ze wel weten te vinden.

Quote

We hadden nog geen idee of mensen dit echt wilden en hoe we de verkoop moesten aanpakken

Conny Kleijweg
Volledig scherm
Ton Westgeest kent het karakter van zijn beesten en weet wanneer het vlees op zijn best is. © Nico Schouten

E en artikel afgelopen zomer in deze krant waarin de Haagse boer Marcel Kleijweg (48) zichzelf de vraag stelde of het misschien tijd was om eigen vlees te gaan verkopen, zorgde voor zoveel positieve reacties dat hij een grote vriezer aanschafte en een klein berichtje op het hek aan de oprijlaan van Landgoed Clingendael spijkerde met de mededeling dat er vlees van een eigen koe te koop was. ,,We hadden nog geen idee of mensen dit echt wilden en hoe we de verkoop moesten aanpakken, maar het liep allemaal beter dan verwacht'', zegt boerin Conny Kleijweg (50) aan de buitentafel op het erf. Haar man woont sinds zijn jeugd op boerderij Clingendael waar zijn vader vroeger melkkoeien hield. ,,Van melk alleen zou ik nu niet meer kunnen leven'', zegt Marcel die behalve een boerderij ook een loonwerkbedrijf heeft. Zo doet hij met zijn trekker veel werkzaamheden voor de aanleg van de Rotterdamsebaan.

Marcels koeien verdwenen voorheen via de slachter in het gewone vleescircuit van slagerijen en supermarkten. Nu verkoopt hij het vlees van de koeien, die op Clingendael of zijn weilanden naast Huis ten Bosch aan de Bezuidenhoutseweg opgroeiden, in zijn eigen winkel. Die moet je wel weten te vinden, want Marcel doet niet aan reclame. Het winkeltje, dat door zijn vrouw wordt bestierd, is aan de achterkant van de boerderij in het voormalig melklokaal waar inmiddels twee vriezers voor de verkoop van Clingendaels rund staan te brommen. Een toonbank of kassa ontbreken, maar dat weerhoudt de liefhebbers niet. ,,Mensen komen hier via mond-tot-mondreclame'', zegt Conny. Krijgt ze wel eens een compliment over haar vlees? ,,Heel veel. Vooral over de smaak en dat het fijn is dat er geen water uit ons gehakt komt als je het bakt.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag