Archiefbeeld ter illustratie: Boeren stonden tijdens het vorige protest met hun tractoren op het Malieveld.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Boeren stonden tijdens het vorige protest met hun tractoren op het Malieveld. © ANP

Boeren gaan nu wél protesteren: 19 februari ‘alle remmen los’ in Den Haag

Den Haag kan zich opmaken voor een nieuwe protestactie van boerenactiegroepen. Farmers Defence Force (FDF) bevestigt dat 19 februari een grote groep boeren naar Zuid-Holland zal trekken. In een afbeelding die onder boeren rondgaat, staat dat daar ‘alle remmen los’ gaan.

Aanvankelijk blies de boerenprotestgroep een trekkeractie van 5 februari nog af omdat ‘het beleid waarover we proberen een deal te maken, is gebaseerd op onjuiste informatie’. In afwachting van een nieuw RIVM-rapport over de stikstofmodellen, stelde FDF-voorzitter Mark van den Oever te willen wachten met het actievoeren tot na 20 februari.

Waarom er toch gekozen is om eerder te gaan protesteren, is nog niet duidelijk. Vanavond of morgen zal er meer informatie gegeven worden in een persbericht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het bericht dat online rondgaat over de actie.
Volledig scherm
Het bericht dat online rondgaat over de actie. © -

Gewaagd moment

De aangekondigde actie komt voor de boeren op een gewaagd moment. Vorige week liet minister-president Mark Rutte weten dat hij geen intimiderende uitlatingen meer van boze boeren duldt aan het adres van andere partijen waarmee hij aan tafel zit. ,,Het is een keer klaar”, zei de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,De tolerantie voor dit soort dingen is nu wel richting nul gedaald, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt.”

Of andere vertegenwoordigers van de agrariërs achter deze actie staan, is nog niet bekend.

Boeren Agractie gaan stickers plakken in supermarkten
Ook boerenactiegroep Agractie begint een nieuwe actie. Terwijl Farmers Defence Force (FDF) weer een demonstratie met tractoren in Den Haag voorbereidt, komt Agractie met een stickeractie in Nederlandse supermarkten. Door stickers op producten te plakken, willen boeren en boerinnen aan de consument duidelijk maken welke producten volgens hen ‘boervriendelijk’ zijn en welke niet.

Op een rood-zwarte sticker staat de aanklacht ,,geen eerlijke prijs voor de boer”. Voor een positief oordeel is een groene sticker gemaakt met een geel hartje en het woord ,,boervriendelijk”. Er is ook een sticker met een rood kruisje en de tekst ,,niet duurzaam”. Die is bedoeld voor producten die van ver worden gehaald, terwijl daar geen noodzaak voor is. ,,Neem bijvoorbeeld appels uit Nieuw-Zeeland, vlees uit Brazilië of tomaten uit Spanje”, licht Bart Kemp van Agractie toe.

Sympathisanten kunnen de stickers bestellen op de website van de organisatie. Wat ze er precies mee doen, moeten ze zelf bepalen. ,,Dat laten we aan de verantwoordelijkheid van de deelnemers”, zegt Kemp.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag