Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP

Boerkabuddies melden zich uit heel Nederland om moslima met boerka te beschermen

Een moslima met het Twitteraccount Safa Tweets heeft de hashtag #boerkabuddies in het leven geroepen om mensen die dragers van een nikab of boerka bescherming willen bieden vindbaar te maken voor ‘niqaabi's’. Dit met oog op het boerkaverbod, dat morgen ingaat.

Veel mensen hebben zich via Twitter gemeld door bij hun bericht #boerkabuddies te zetten. Zij willen een moslima met een gezichtsbedekkende sluier op straat graag begeleiden, mocht de vrouw zich vanwege het dragen van haar boerka of nikab bedreigd voelen.

De moslima plaatste de oproep vanmiddag op Twitter en al snel stroomden de reacties binnen uit het hele land. Aanleiding voor de hashtag-actie was de uitleg, vanochtend in deze krant, hoe je als burger het boerkaverbod kunt handhaven. Op sociale media grepen veel mensen dit aan om aan te kondigen wat zij allemaal gaan doen met vrouwen met een sluier.

Vindbaar

,,Het is bedreigend. Ik vind het naar dat we het zover hebben laten komen en dat mensen in een bepaald krantenbericht rechtvaardiging zien voor agressie gericht op vrouwen met een sluier. Veel reacties vandaag op sociale media zijn echt walgelijk", aldus Safa. Safa Tweets houdt thuis geen feitelijke lijst bij van boerkabuddies overal in Nederland. ,,De hashtag is bedoeld om vindbaar te zijn via Twitter, voor vrouwen met sluier die zich onveilig voelen", zegt ze.

Ook het Haagse HSP-raadslid Fatima Faïd liet op sociale media weten dat ze boerkadragende vrouwen in Den Haag en Zoetermeer wil helpen. Faïd noemt alle haat die het boerkaverbod losmaakt schokkend. ,,Er zijn mensen die denken dat ze een moslima met een boerka of nikab mogen aanvallen of haar gezichtsbedekkende kleding mogen uitdoen. Ik ben er echt van slag van. Ik las de oproep en dacht: ik ben bereid deze vrouwen met boerka te helpen.’’ 

Vergezellen

‘Ben je niqaabdraagster en vrees je voor aanvallen van derden wanneer je buitenshuis een afspraak hebt of om een andere reden buiten moet zijn? Laat het mij weten. Ik kom je graag vergezellen. En misschien zijn meer twitteraars bereid dit te doen’, klonk de eerste oproep van Safa vanmiddag op Twitter. Safa wil dat boerkabuddies in alle regio’s vindbaar zijn. ‘Ben je bereid niqaabi’s te vergezellen de aankomende tijd, gebruik dan de hashtag #boerkabuddies en geef in je tweet aan in welke regio je een buddie kunt zijn voor vrouwen’.

In het openbaar vervoer, in ziekenhuizen, op scholen en in overheidsgebouwen is gezichtsbedekkende kleding vanaf morgen niet meer toegestaan.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag