Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Boete geëist tegen ex-portier wegens discriminatie

Het OM eist 1000 euro boete tegen een voormalige portier van café Barlow omdat hij twee Marokkaanse mannen geen toegang verschafte tot de Haagse horecagelegenheid. Volgens de beveiliger was er helemaal geen sprake van discriminatie. Een van de geweigerde bezoekers kon zich niet identificeren, en zou toen vervelend zijn gaan doen.

Op 28 februari 2016 omstreeks middernacht meldden de twee mannen zich bij het café op het Plein. De portier zou gezegd hebben dat ze eerst maar eens een vrouw moesten “scoren”. Dat kon niet de reden geweest zijn voor de portier om beide bezoekers te weigeren, meende de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank. “Mijnheer heeft mensen geweigerd op grond van zijn onderbuikgevoelens.”

Het kan niet anders, aldus de officier, dan dat de portier de twee mannen niet wilde toelaten vanwege hun getinte huidskleur. Ze meende dat hij “bewust of onbewust” vooroordelen over Marokkanen heeft laten meespelen. De officier verwees naar camerabeelden bij café Barlow die nacht. Twee blanke mannen mochten gewoon naar binnen, een andere gekleurde man moest zich echter ook eerst identificeren.

Quote

Ik ben zelf gekleurd. Ik vertegen­woor­dig zo’n beetje de halve wereldbe­vol­king

Portier

Tijdens de zitting vrijdag werd echter niet duidelijk of dat bij de ingang gebeurde waar de aangeklaagde portier stond. De 43-jarige Zoetermeerder ontkende bij de rechtbank dat hij had gediscrimineerd.

“Mijn vader is Indonesisch, mijn moeder is Surinaams, ik ben zelf gekleurd. Ik vertegenwoordig zo’n beetje de halve wereldbevolking.”

Hij vertelde de rechtbank dat hij aan één van de beide Marokkaanse mannen een ID vroeg omdat hij twijfelde of deze bezoeker de minimumleeftijd van 23 jaar bezat. De man kon zijn ID niet meteen vinden, maakte toen ongevraagd een foto van de portier, en zou hem ook nog bedreigd hebben. De Marokkaanse man zou vervolgens door de politie meegenomen zijn.

De advocaat van de portier wees erop dat niemand die avond een racistische opmerking heeft gehoord uit de mond van de Zoetermeerder. De geweigerde cafébezoeker heeft alleen maar aangifte gedaan tegen de beveiliger om “wraak” te nemen voor zijn eigen aanhouding door de agenten, zei de advocaat.

De officier van justitie reageerde dat er toch geen bewijs is dat de Marokkaanse bezoeker zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging van de portier.

Uitspraak rechtbank over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag