Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Boete voor lachgasgebruikers in Leidschendam-Voorburg door verbod in APV

Overlast door het gebruik van lachgas wordt in Leidschendam-Voorburg aangepakt door een verbod op de uitgaansdrug op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wie wordt betrapt op het lurken aan een ballon die is opgeblazen met lachgas en anderen daarmee hindert, kan dan een boete krijgen.

Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Veel gemeenten, waaronder Den Haag, willen het gebruik van het populaire gas verbieden dat als drug wordt gebruikt bij het uitgaan. Lachgas is formeel geen drug en dus ook niet verboden. Maar er zijn steeds meer signalen dat lachgas helemaal niet zo onschuldig is voor de gezondheid. Volgens de politie ontstaan er zeker in combinatie met drank en andere drugs vaak problemen. Ook laten gebruikers overal op straat slagroompatronen achter. Het gas daaruit spuiten ze in een ballon om het op die manier te inhaleren.

Leidschendam-Voorburg is de eerste die het verbod wil vastleggen in de APV. Dat kan omdat de gemeente net toe is aan een nieuwe APV. De gemeenteraad zal naar verwachting nog dit jaar de nieuwe APV vaststellen en moet dan beslissen of het verbod op lachgasgebruik daarin wordt opgenomen.

Hinder

Zowel handhavers van de gemeente als politiemensen zijn bevoegd om op te treden op basis van het artikel in de APV. Het verbod houdt in dat lachgas niet in openbare ruimten mag worden gebruikt en er hinder ontstaat voor de openbare orde, veiligheid, het milieu en de volksgezondheid.

Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer zag vorige week nog niet veel in het opnemen van een verbod op het gebruik van lachgas in de APV. Hij denkt dat het verbod daarin juridisch niet kansrijk is. In Den Haag is het weggeven of verkopen van de partydrug tijdens evenementen verboden. Begin volgend jaar komt de GGD met een rapport over lachgas.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag