Volledig scherm
© AD

Boosheid over salaris van medisch specialist

Liefst 166 specialisten in de regionale ziekenhuizen verdienen meer dan een minister. Absolute topper is een specialist in het Medisch Centrum Haaglanden die vorig jaar 269.000 euro opstreek.

Quote

Zolang er geen wettelijke regels zijn, zullen we de bestaande arbeids­voor­waar­den respecte­ren

Woordvoerder van MCH-Bronovo

Dat blijkt uit de jaarverslagen van de twee regionale ziekenhuizen, MCC-Bronovo en ReinierHagaGroep, die deze week zijn gepubliceerd. Opvallend is dat het aantal grootverdieners bij MCH vorig jaar explosief is toegenomen. Waren er in 2014 nog 24 medisch specialisten die meer betaald kregen dan de Wet Normering Topinkomens (WNT) voorschrijft, vorig jaar waren dit er al 66.

Reinier Haga, bestaande uit Hagaziekenhuis, Reinier de Graaf en Lange Land, publiceert voor het eerst de inkomens van de medisch specialisten. Bij het fusieziekenhuis krijgen in totaal honderd specialisten meer betaald dan de norm. Een van de anesthesiologen verdiende vorig jaar 222.000 euro. Dat is ruim boven het ministerssalaris van 178.000 euro. De bedragen zijn inclusief pensioenpremie.

Toch hoeven de specialisten zich geen zorgen te maken dat hun inkomen de komende jaren wordt gekort. ,,Medisch specialisten vallen, evenals de luchtverkeerleiders, niet onder WNT'', zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Dat is onlangs door de politiek zo bepaald.''

De ziekenhuizen zeggen zich aan de CAO te houden. ,,Omdat wij transparant willen zijn, zetten wij de salarissen ook af tegen de WNT'', zegt een woordvoerder van MCH-Bronovo. ,,Maar zolang er geen wettelijke regels zijn, zullen we de bestaande arbeidsvoorwaarden respecteren.''

Quote

Niemand zou meer moeten verdienen dan een minister

Vakbondsbestuurder Elise Merlijn

Oneerlijk
De hoge salarissen voor medisch personeel zijn vakbond FNV een doorn in het oog. ,,Niemand zou meer moeten verdienen dan een minister'', zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn. ,,Daarom blijven we ons hard maken om de uitzonderingspositie voor medisch specialisten van tafel te krijgen.
Ze noemt de salariëring oneerlijk. ,,Ik weet dat medische specialisten veel uren maken. Maar als ze nu eens wat minder zouden werken, zouden ze ook minder hoeven te verdienen. En op die manier maken de specialisten meteen ruimte voor jonge afgestudeerden die nu maar mondjesmaat aan de bak komen.''

De wettelijke regels gelden wel voor de top van de ziekenhuizen. En ook vorig jaar bleek een deel van die top meer te verdienen dan is toegestaan. Zo krijgt Chiel Huffmeijer, bestuursvoorzitter van Reinier Haga, jaarlijks 329.000 euro, een ton boven de norm. Ook vier medebestuursleden en een adviseur van MCH-Bronovo verdienen meer dan mag. De ziekenhuizen verdedigen deze betaling omdat ze vallen onder een overgangsregeling. Het salaris wordt in de loop van de jaren afgebouwd.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag