Volledig scherm
PREMIUM
Aan tafel.Wildplukker Edwin Cornelissen.Hier plukt hij wat 'Gewone Melkdistel'.(Den Haag 04-07-18) Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

Bosbaas plukt wilde planten en bloemen

Aan tafelMadeliefjes, komkommer-kruid, de gewone melkdistel of duindoorn; ‘Wildplukker’ Edwin Cornelissen haalt van alles uit de natuur. 

Recept - (wilde) linzensoep

Voor 4 personen

Ingrediënten: 1 ui • 4 stengels bleekselderij (jonge scheuten van de gewone berenklauw kan als vervanger) • 1 kleine broccoli • 1 mok ongekookte rode linzen • 1 blik gezeefde tomaten • komijn • 1 bouillonblokje • 1 liter water • optioneel: madeliefjes, komkommerkruid en melkdistelblaadjes

Bereiding:

Stap 1: Snijd de ui, gezeefde tomaten, bleekselderij en de broccoli. Gebruik ook de steel van de broccoli, maar schaaf het buitenste laagje er even af.

Stap 2: Fruit de ui in een pan en kook ondertussen de broccoli en de rode linzen. Laat de steel van de broccoli iets langer koken.

Stap 3: Voeg de gezeefde tomaten, broccoli, rode linzen en de bleekselderij toe aan de ui en bak dit even door.

Stap 4: Voeg een bouillonblokje toe en een liter water en laat alles even koken totdat de soep er goed uitziet.

Indien je jonge scheuten van de gewone (dus niet de giftige!) berenklauw gebruikt: dit kun je ook bakken. Als finishing touch kun je madeliefjes, komkommerkruid en blaadjes van de gewone melkdistel over de soep strooien. Was alles goed én zorg dat je zeker weet dat je de goede planten hebt geplukt. Voor advies: facebook.com/bosbaasedwin

Een zwart konijn huppelt door de binnentuin van een woongroep aan de Fultonstraat, terwijl één van de kinderen van de bewoners per ongeluk een drone in een vijvertje laat vliegen. Samen met dertien anderen woont Edwin Cornelissen hier al elf jaar. In de tuin vallen al allerlei eetbare planten en vruchten op, zoals druiven en tomaten. ,,Hier gaan we straks een salade mee maken”, vertelt Cornelissen als hij wat groene bladeren plukt. ,,De gewone melkdistel. Iedereen heeft die wel in zijn of haar tuin en ze duiken soms op in een plantenbak op het balkon. Ze komen letterlijk aanwaaien. Een soort sla, met een bittertje. Goed voor de lever.”

De 41-jarige Hagenaar begon twintig jaar geleden met ‘wildplukken’ en haalt sindsdien van alles uit de natuur. Een jaar of vier geleden richtte hij naast zijn fulltimebaan het bedrijf Bosbaas op en geeft sindsdien excursies waarin hij mensen leert wat je wel, en misschien nog belangrijker juist niet kunt eten uit de natuur.

Vandaag maakt hij een salade met de gewone melkdistel, komkommer, avocado en kikkererwten. Als hij de ingrediënten door elkaar heeft gemengd, haalt hij een klein potje uit de kast. ,,Zeezout met gedroogde zaadjes van de gewone berenklauw.” Daaroverheen gaat wat peper en een zelfgemaakte dressing. ,,Hiervoor heb ik de vruchtjes van gele kornoelje en sparrennaalden, twee jaar getrokken in appelazijn.”

Een speciaal drankje mag niet ontbreken. Hij schenkt een glas vol uit een fles met allerlei takjes en oranje bessen erin. ,,Dit is limonade, getrokken van duindoorn. De bessen heb ik vorig jaar geplukt en in de vriezer bewaard, die bessen zijn er nu niet. Het smaakt een beetje als groene thee en bloemen, vind je niet?”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag