Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Bouw windmolens op zee goedgekeurd

Het plan om windmolens op zee te bouwen aan de kust van Den Haag is goedgekeurd door de Raad van State.

Tegenstanders van het plan, Stichting Vrije Horizon en Coöperatie Kottervisserij Nederland, hebben de Raad niet kunnen overtuigen. Volgens de Raad van State zijn de argumenten, zoals economische gevolgen en het minder vrije uitzicht, weerlegd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zo worden de windmolens ruim 22 kilometer van de kust gebouwd en zijn ze maar een beperkt aantal dagen in het jaar zichtbaar.

De Raad van State stelt wel dat de voormalig minister de gevolgen voor bijvoorbeeld de vissers niet zorgvuldig heeft onderzocht. Dit wordt echter wel door de vingers gezien, omdat het belang van duurzame energie zwaarder weegt dan de belangen van vissers.

Voormalig minister Kamp van Economische Zaken en Klimaat heeft vorig jaar twee gebieden toegewezen aan de windmolens. Deze twee gebieden bedragen 150 vierkante kilometer. 

Kort door de bocht

Quote

De Raad van State heeft geen oog voor de onjuisthe­den in het verweer van de minister.

Albert Korper

Albert Korper van Stichting de Horizon vindt de uitspraak kort door de bocht. Volgens hem lijkt het of de Raad van State meer belang hecht aan het volgen van van de minister in de uitrol van 'windparken'. Volgens Korper is de uitspraak  onvoldoende getoetst aan de Wet Windenergie op Zee.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag