Volledig scherm
© Peter Franken

Bouwellende van bijna failliete Schouten Bouw is 'trieste situatie'

Gemeenten met woningprojecten van het bijna failliete Schouten Bouw uit Leidschendam gaan de koppen bij elkaar om steken om te zien hoe ze de gevolgen voor direct betrokkenen kunnen beperken. Maar veel kunnen ze niet doen, waarschuwen ze al.

Het gaat in Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp om tientallen gezinnen van wie het nieuwe huis maar niet wordt afgebouwd door de Leidschendamse bouwer. Pas als het bouwbedrijf failliet is verklaard kan een bouwgarantiefonds een andere bouwer gaan zoeken.

Huizenkopers trekken al maanden aan de bel over hun onmogelijke positie. Schouten Bouw gaf voor de bouwvakantie toe dat er te weinig geld in kas is om leveranciers en onderaannemers te betalen. Vorige week kregen de kopers een mailtje dat het niet was gelukt het geldprobleem om te lossen. ,,Terwijl eigenaar Chris Schouten ons nog met mooie praatjes had bestookt dat de problemen zouden worden opgelost", zegt een gedupeerde. 

Waterschade

Hoe lang zij nu alsnog op hun nieuwe huis moeten wachten blijft onduidelijk. Ook beginnen de half afgebouwde huizen schade op te lopen. Bij een project in Voorburg is volgens een toekomstig bewoner sprake van waterschade, omdat het dak nog steeds niet op het huis zit.

Volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg is het uitstel van betaling dat is aangevraagd door de bouwer 'voor kopers, werknemers en omwonenden een trieste situatie'. De gemeenten gaan bekijken wat er binnen de grenzen van hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden kan worden gedaan.

In de zomer schreven boze gedupeerden leuzen op de panden in het beheer van Schouten Bouw. Bekijk hieronder de oude beelden. 

Meer lezen over de problemen bij Schouten Bouw? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag