Volledig scherm
Het Malieveld na afloop van het bouwersprotest Grond in Verzet. Bouwers en transporteurs demonstreerden met shovels en hijskranen tegen het stikstofbeleid. © ANP

Bouwers gaan beschadigd Malieveld herstellen

Grond in Verzet, de organisator van de grote bouwactie op 30 oktober op het Malieveld, gaat de schade aan het terrein herstellen. Vooral het deel waar grond was gestort als protest is het veld kapot.   

De bouwers hebben nu met de vaste aannemer van het Malieveld, AH Vrij, afgesproken dat zij het veld gaat herstellen. Ze hebben hier onderling afspraken over gemaakt. Dat heeft Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, vanmorgen bekendgemaakt.

Het veld zelf heeft nieuwe schade opgelopen in de toplaag. Vooral het deel waar grond door de actievoerders op het gras werd gestort, vraagt om extra inzet. Grond in Verzet heeft de grond weliswaar weer opgeruimd, maar herstel van dit deel vraagt een intensieve behandeling. Het moet eerst worden uitgevlakt en daarna mogelijk worden aangevuld.

Lage temperaturen

De komende weken zullen naast deze grote plek ook de andere beschadigde delen van het veld worden geëgaliseerd en worden ingezaaid met graszaad dat ook bij lage temperaturen ontkiemt. Het doel is om op de korte termijn het Malieveld voor de aankomende evenementen in een zo goed mogelijke conditie te brengen. Voor het echte herstel zal in een later stadium het hele veld belucht en ingezaaid moeten worden.

Er is geen nieuwe schade ontstaan aan de door de acties van de boeren zwaar beschadigde taluds en in de Koekamplaan. Dit komt omdat de zware voertuigen door begeleiding van Grond in Verzet en de politie via de toegangswegen het Malieveld zijn opgereden. De herstelwerkzaamheden zullen hier pas in het late voorjaar beginnen als het droger is en de temperatuur weer gaat stijgen. Al eerder maakte Staatsbosbeheer bekend dat de agrarische sector de taluds zelf gaat herstellen en 9000 euro bijdraagt aan het herstel van de door hun aangebrachte schade aan het grasveld.

In de zomer pas hersteld

Naar verwachting zal het Malieveld pas in de zomer weer helemaal hersteld zijn. Staatsbosbeheer vraagt van elke gebruiker van het Malieveld om er zuinig op te zijn. Ook andere groepen moeten er hun stem kunnen laten horen of er een mooi evenement kunnen organiseren.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag