Volledig scherm
Het Malieveld na afloop van het bouwersprotest. ANP SEM VAN DER WAL © ANP

Bouwers krijgen rekening voor flinke schade aan het ‘vernield’ Malieveld

De schade aan het Malieveld is na het bouwprotest van deze week flink groter geworden. Dat constateert Staatsbosbeheer na controle vandaag. De rekening daarvoor gaat naar de organisatie van de demonstratie Grond in Verzet. Hoe groot het bedrag is, kan en wil Staatsbosbeheer nog niet zeggen. 

Het Malieveld had al enorm te lijden onder de boerenprotesten. Zo ernstig, dat de boeren zelf hebben aangeboden de schade te herstellen. Dat gaat dan vooral om de berm tussen Malieveld en de Zuid-Hollandlaan. Die schade bedraagt zo’n 27.000 euro.

Het protest van de bouwsector, afgelopen woensdag, heeft de situatie er bepaald niet beter op gemaakt. Zware voertuigen hebben meer vernield dan verwacht. ,,Het storten van grond was niet afgesproken”, zegt de woordvoerder van Staatsbosbeheer. Dat is op een plek op het Malieveld gebeurd.

Grote plassen

,,De bouwers zijn nu wel de laatste grond aan het weghalen, maar op de plekken waar de grond heeft gelegen ziet het er niet goed uit.” Door het op het veld rijden van de hijskranen, betonwagens en diepladers is de grond ook ernstig aangedrukt. ,,Als het gaat regenen kan het water niet worden opgenomen en gaan er grote plassen staan.” Het gaat dan vooral over de plekken waar geen rijplaten lagen.

Het is volgens Staatsbosbeheer een geluk dat de bouwers niet - zoals de boeren met hun trekkers - allemaal het veld op zijn gedenderd. ,,De afspraak dat alleen de organisatie materieel zou neerzetten, is goed nagekomen.”

Volgende week wordt de balans definitief opgemaakt en kan de rekening worden van de schade worden gepresenteerd.

Quote

We krijgen nu het koude, natte seizoen, daarin kan je niets doen

Staatsbosbeheer

Het aanbod van de boeren om de berm tussen het Malieveld en de Zuid-Hollandlaan te herstellen blijft staan, volgens Staatsbosbeheer. ,,Dat gaat in het voorjaar gebeuren. We krijgen nu het koude, natte seizoen, daarin kan je niets doen.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag