Volledig scherm
Burgemeester Pauline Krikke (rechts) en wethouder Joris Wijsmuller (groene jas) gingen buiten het stadhuis in gesprek met de demonstrerende vluchtelingen. © Gemeente Den Haag

Boze statushouders demonstreren in Haags stadhuis voor eigen huis

Zo’n dertig vluchtelingen protesteerden vanmiddag op het Haagse stadhuis, omdat ze ontevreden zijn over hun huisvesting. De alleenstaande statushouders wonen sinds enkele maanden in gloednieuwe eengezinswoningen in Ypenburg. Zij delen elk huis met acht mensen, maar willen ieder een eigen woning.

Niet alleen omdat ze dan meer privacy hebben, maar ook omdat ze dan een hogere toelage krijgen. De wet schrijft voor dat er gekort wordt op de uitkering zodra mensen samenwonen.

Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (de Haagse Stadspartij) en burgemeester Pauline Krikke hoorden hun klachten gisteren geduldig aan. Wijsmuller toonde begrip, maar temperde meteen ook de verwachtingen. ,,Er is duidelijk gemaakt dat het in Nederland niet zo werkt dat je met een toverstafje zwaait en dat iedereen dan meteen een eigen woning krijgt’’, zegt een woordvoerder van Wijsmuller. 

Onwennigheid

Volgens hem is er nooit beloofd dat de vluchtelingen een eigen huis zouden krijgen. De gemeente en andere instanties helpen de mannen wel bij het vinden van een baan, vrijwilligerswerk of opleiding, zodat zij uiteindelijk op eigen kracht uit hun huidige situatie kunnen komen. Dat de vluchtelingen dachten dat ze ‘zo maar’ een woning zouden krijgen, wijt Wijsmullers woordvoerder aan onwennigheid. ,,Sommige mensen zouden misschien kunnen zeggen dat ze verwend overkomen, maar zo vat ik het niet op. Ze weten gewoon niet hoe het hier in Nederland werkt. Dat hebben we hen ook uitgelegd.’’

Na dit gesprek verlieten de vluchtelingen het stadhuis. Komende week wil de wethouder nog eens uitgebreider met de mannen praten onder het genot van een kop koffie. 

Volledig scherm
Het atrium van het Haagse stadhuis waar de vluchtelingen demonstreerden. © Jos van Leeuwen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (73%)
  • Nee (22%)
  • Neutraal (5%)
1867 stemmen