Archiefbeeld ter illustratie: EODD ter plaatse bij hoofdbureau politie Burgemeester Patijnlaan.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: EODD ter plaatse bij hoofdbureau politie Burgemeester Patijnlaan. © District8

Boze vluchteling die bompakket in bosjes verstopte is toch vrijgesproken

Nadat een tas met batterijen, een kookwekker, een gasfles en zogenoemd flitskruit werd afgeleverd bij het hoofdbureau van de Haagse politie, moesten agenten het pand aan de Burgemeester Patijnlaan vorig jaar halsoverkop verlaten. Irakees Waled M. (30), die het verdachte pakketje vermoedelijk in de buurt achterliet,  zou ‘kwaad op Nederland’ zijn geweest omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg. 

Een nietsvermoedende voorbijganger vond de tas bij de Scheveningse Bosjes en leverde het af bij het politiebureau. Hoewel de verdachte Irakese vluchteling Waled M. ontkende dat hij iets te maken had met de spullen in de tas waarmee een bom gemaakt kon worden, oordeelde de rechtbank op basis van DNA-sporen die naar hem leidden, anders. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak tegen M. een celstraf van anderhalf jaar. Toch werd de Irakees, die ‘kwaad op Nederland’ zou zijn geweest omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg, door de rechtbank vrijgesproken van het voorbereiden van een ontploffing. 

Contactloos

Ook bij de rechtbank riep de inhoud van de tas vragen op. Maar voor de door het OM gewenste bewezenverklaring van het voorbereiden van een misdrijf, moet volgens de rechtbank wel een concreet beeld bestaan van het criminele doel dat de verdachte voor ogen had. ,,Hoe de tas daar gekomen is, waarom de tas daar lag en of de verdachte daarbij betrokken was, kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld”, aldus de rechtbank. De Irakees kreeg nog wel twee weken gevangenisstraf voor het contactloos pinnen van in totaal 50 euro met een gestolen bankpas.

Waled M. verbleef destijds in een asielzoekerscentrum in Echt. Hij was al eens veroordeeld wegens een poging tot doodslag. Daar kreeg hij toen vier jaar cel voor. Die veroordeling stond de door hem gewenste verblijfsvergunning in de weg.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag