Volledig scherm
AFGEKOCHT Sjaak Bral, columnist bij AD Haagsche Courant. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

Bral: Bleyenberg

Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Maar van thuis op de bank zitten ook niet. Toch ben ik van de categorie ‘niet lullen, maar poetsen’; dat heb ik te danken aan meneer Bleyenberg.

Meneer Bleyenberg was de bedrijfsleider van de Edah-supermarkt op de hoek Theresiastraat/ Laan van Nieuw Oost Indië. Ik was nauwelijks oud genoeg om te mogen werken toen ik er begon als vakkenvuller. Aan die tijd heb ik een dierbare vriend overgehouden. Toen ik hem vertelde dat de nieuwe horecazaak in het voormalige Kwantumgebouw op de Grote Marktstraat ‘Bleyenberg’ ging heten, veerde hij op. ‘Bleyenberg. De dictator. Komen we dan nooit van die man af?’ 

Meneer Bleyenberg, ex-marinier, is een van de meest energieke mensen die ik in mijn leven heb ontmoet. Zelfs als piepjong vakkenvullertje had ik al in de gaten dat deze man alle eigenschappen in zich verenigde om een perfecte leider te kunnen zijn. In zijn geval: bedrijfsleider. Altijd een kundige blik, een kritische opmerking of een aai over je bol als je die verdiende. En bovenal: hij liet je je te pletter werken. Wie klaar was met vakkenvullen en dacht dat ‘ie naar huis mocht, had het mis. ‘Joh, pak nog effe een bezem’, zei meneer Bleyenberg. Stond je ineens de hele stoep van de Theresiastraat te boenen. 

De Edah werd verkocht aan de Konmar en meneer Bleyenberg vertrok naar het Kwantumfiliaal op de Grote Marktstraat, waar hij decennialang en zeer succesvol bedrijfsleider is geweest. Ik werd verbannen naar de Konmar in de Anemoonstraat, waar ik door de medewerkers van de groente-afdeling binnen twee maanden vakkundig werd weggepest. Ik wist dat meneer Bleyenberg in de Kwantum werkte, maar heb ‘m nooit opgezocht. Veel te bang dat ik weer schrobbend met een bezem op straat zou staan. Raoul Farla, de eigenaar van de nieuwe horecazaak, heeft zelf lang anti-kraak in de Kwantum gewoond. Hij kwam in een doos in de kelder een foto tegen van meneer Bleyenberg en vond deze zó krachtig dat hij besloot de zaak naar ‘m te vernoemen. Terecht. Het is een eerbetoon aan de oude dictator. Moge zijn zegen rusten op de nieuwe ondernemers.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag