Volledig scherm
© Joost Hoving

Bral: Geen Haags

ColumnHet verkeersbord in het Haags op de Noordwal ‘krijgt de lachers op de hand’, volgens de krant. Een lachwekkende vertaling is het zeker maar bovenal is ‘ie tenenkrommend slecht. Het idee is leuk, de uitvoering is ruk. Maar dat zien we wel vaker bij de gemeente Den Haag.

Quote

Verdiep je in de taal of doe het gewoon niet.

Sjaak Bral

Met pijn in het Haagse taalhart citeer ik de tekst zoals die op het bord staat: ‘Op duh hoâgtuh blèven hoe jèh mot fiesen oveâh doh Noâhdwal? Download onze app.’ Dit is geen Haags, dit is een ambtenaar die denkt dat hij of zij leuk is. Dit is ook een belediging voor iedere Hagenees, die te vergelijken is met spugen op een tekening van de profeet Mohammed. Verdiep je in de taal of doe het gewoon niet. Of bel ons, het Haagse Taalinstituut. Dit bestaat al bijna vijftien jaar en helpt iedereen die een zin of een stuk tekst wil verHaagsen. Kennis die je niet hebt moet je inhuren; daar weten ze bij de gemeente alles van. Externe deskundigen worden voor handen vol geld ingevlogen. Wij (Robert-Jan Rueb en ondergetekende ) doen het graag - én voor niks.

Een voorbeeld: ter ere van de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry besloot de redactie van ‘Kerk in Den Haag’ om een paar bekende bijbelverhalen te verHaagsen. Een moedige exercitie. Uiteraard werd het Haagse Taalinstituut benaderd om te helpen. Al hadden de kerkgangers, met name Margot Berends, zelf al wonderen verricht. De taal was al bijna perfect, de bijbehorende humor ook. Neem psalm 23, een van de bekendste psalmen. ‘De Heer is mijn herder.’ Dat werd: ‘De Heâh is mèn pesaunleke bevèlegâh. Hè geif mè pâhwâh en sleuâht mè auvâh die mauie betonpade van wethâhwâh Reivis innut Scheiveningse Bos.’ Of wat dacht u van de beroemde scene in het paradijs, waarbij Eva in een appel hapt?

‘De Heâh was errag vedrietag. Hè zè teige de slang: ‘Engnek, je heile leive zal je innut stof legge bète!’ En teige de vrâh: ‘Teringwèf, jè zal verrekke van de pèn als je leg te bigge!’ Kijk, zo kan het ook. Voor-taan even bellen, als je niet voor lul wil staan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag