Volledig scherm
© Joost Hoving

Bral: Strandvissen

ColumnDe mens is zwak. Sluit mij op en draai keihard het gejammer van Jantje Smit. Na een paar uur ben ik bereid mijn familie, mijn vrouw, mijn vrienden en elk mogelijk ideaal te verraden. Hoe ben ik zo zwak geworden?

Ik ben een kind van het strand. Als Hagenees is het een voorrecht om dicht bij de kust te mogen wonen. Het gevoel van vrijheid is enorm. Bij het zien van de Noordzee, die ons in verbinding brengt met heel het water op deze planeet, wordt een mens even dankbaar als nederig. Bovendien is de zeelucht verslavend. Ik ken Scheveningers, en niet zo weinig ook, die na een maand in het buitenland voordat ze naar huis rijden even langs de boulevard moeten om het zilt op te snuiven. De zee is onweerstaanbaar.

Quote

Zo stoer ben ik nooit geweest en ook niet opgevoed. Ik kwam niet verder dan een bamboe hengel van een tientje

Sjaak Bral

Ik ken dat gevoel. Daarom heeft het mij altijd bevreemd dat ik nooit heb leren strandvissen. Al weet ik stiekem wel waarom: als stadskind keek ik op tegen die stoere, knoestige mannen in de branding. Dit waren pas échte vissers. Niet gezapig onderuit op je visstoeltje, lummelend met je hengel een paar wormen verdrinken op Madestein, zak chips bij de hand. Welnee: met een waterdicht hengelpak en lieslaarzen die vollopen met het zand van de golfslag, in strijd met water en wind, jagend op een scholletje. Zeevissen is zwaar - het gebruikte materiaal is veel gewichtiger en de technieken eisen veel van de conditie van de visser.

Zo stoer ben ik nooit geweest en ook niet opgevoed. Ik kwam niet verder dan een bamboe hengel van een tientje, waarvan het topje al afbrak bij een lullig voorntje. Kinderen van nu kunnen les krijgen in dat stoere zeevissen, op het strand van Noordwijk, bij hengelsportvereniging De Sportvisser. Zo wordt een ruige vistraditie doorgegeven, zo kweek je mannen van stavast. Geen droppies met de ruggengraat van een kwal, zoals ik. Voor mij is het jammerlijk te laat. Voor uw kroost echter nog niet. Laat uw zonen en dochters de strijd aangaan met de zee. Kweek strandvissers.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag