Volledig scherm
Ook bij zonnepanelen ontstaat steeds vaker brand. © Persburo Sander van Gils / Sander van Gils

Brandweer krijgt bijles in container om te trainen op accubranden

Het aantal branden door oplaadbare accu's en zonnepanelen is de afgelopen jaren explosief gestegen. De brandweer gaat de medewerkers hier nu extra voor trainen.

Brandweer Haaglanden moest vijf jaar geleden nog gemiddeld twee keer per jaar uitrukken voor een brand in een zonnepaneel of accu van een elektrische fiets. Inmiddels is dat opgelopen naar twee keer per week. Het zijn branden die veroorzaakt worden door onder meer mobiele telefoons, hoverboards en powerbanks.

Volgens de Veiligheidsregio Haaglanden, waar de brandweer onderdeel van is, telt een gemiddeld huishouden inmiddels een slordige 125 batterijen. ,,Door die groei zagen we deze toename in branden aankomen. Daarom leiden we ons eigen personeel ook op voor dit soort branden", legt een woordvoerder van de brandweer uit.

Volledig scherm
Hoverboard ontploft op zolder van woning Pastoor Vinkesteynstraat in Kwintsheul. © District8

Gered

Via sociale media startte de brandweer vorig jaar al een voorlichtingscampagne. Directe aanleiding daarvoor was een hoverboard dat in brand vloog in een Haagse woning. De bewoners moesten door de brandweer met een hoogwerker uit hun huis gered worden.

Maar het zijn niet alleen de apparaten met oplaadbare accu's die voor problemen zorgen, ook bij zonnepanelen ontstaat steeds vaker brand. Niet in de panelen zelf, maar wel door de manier waarop die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet in huis. Dat gebeurt niet altijd even goed. ,,Dit is in gevallen van brand vaak slecht of ondeugdelijk uitgevoerd.”

De branden in apparaten met accu's en batterijen zorgen volgens de brandweer niet per se voor meer schade, maar kent wel andere gevaren: ,,Bij lithium-ion batterijen kan er heftige ontbranding plaatsvinden en de gassen zijn giftig. Adem deze dus vooral niet in", adviseert de woordvoerder van de brandweer.

Een deel van de brandweermannen en -vrouwen is inmiddels al speciaal opgeleid in een speciaal daarvoor omgebouwde container: de Brainbox Energy. Daar leren ze naast de ouderwetse geiser ook de gevaren kennen van nieuwere apparatuur zoals bijvoorbeeld de warmtepomp die in steeds meer woningen te vinden is.

Eind dit jaar moeten alle medewerkers van de brandweer Haaglanden, van Wassenaar tot Westland en van Zoetermeer tot Midden-Delfland, opgeleid zijn in de Brainbox. Daarna gaat de container langs andere korpsen in Nederland en gaan de al opgeleide brandweerlieden hun kennis delen met andere collega's.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag