Brandy is zindelijk, lief en accepteert de riem.
Volledig scherm
Brandy is zindelijk, lief en accepteert de riem. © Van Der Werff Nicolette

Brandy is niet dominant, maar ook geen doetje

Blokje rondGroot, klein, knap of mooi van lelijkheid... Een hond is onze beste vriend. Voor deze rubriek wandelen we met viervoeters die, na pech of tegenslag, op zoek zijn naar een nieuwe baas. Deze week liep verslaggeefster Nicolette van der Werff een rondje met Brandy.

Brandy heeft het getroffen. De tweeënhalf jaar oude reu uit Macedonië logeert bij een opvanggezin in Voorburg. Z'n pleegbaas wandelt dagelijks met hem en twee eigen honden, door het Balijbos, Clingendael of Marlot. Brandy straalt van oor tot oor als ik hem ophaal voor een blokje rond. Die lange wandelingen doen hem zichtbaar goed.

,,Brandy is een familiedier'', vertelt zijn pleegbazin, die voor stichting Wereldhonden vaker een logee opving. De goldenretriever-achtige Brandy is een vriendelijke hond met pretogen en een zachtaardige inborst. Hij is met een schouderhoogte van 52 centimeter geen kleintje maar zelfs een achterneef met angst voor honden ging voor Brandy door de knieën.

Aaitje halen

Brandy, die zijn naam te danken heeft aan de cognackleur van zijn vacht, is niet dominant maar ook geen doetje. Op het losloopveldje rent en speelt hij met de Voorburgse honden die de nieuweling hartelijk in hun midden hebben opgenomen. ,,Maar het is geen kant en klare hond'', wil zijn pleegbazin kwijt. Brandy zet rustig zijn poten op het aanrecht en zaken als 'zit, blijf en kom hier' moet hij ook nog leren. ,,Maar hij komt heel vaak even een aaitje halen als hij zonder riem op het losloopveldje rent'', komt de pleegbaas zijn logee te hulp. ,,Brandy is nooit opgevoed. Nooit uitgelaten en nooit in een huis geweest. Maar moet je kijken hoe goed hij het doet. Niets is kapot. Hij is zindelijk, accepteert de riem en hij is lief voor kinderen terwijl het best stressvol is om als hond vanuit een asiel in Macedonië, patsboem, bij een Nederlandse familie terecht te komen. Ik ben heel trots op hem'', zegt de pleegbaas die veel tijd met Brandy doorbrengt.

Stichting Wereldhonden is op zoek naar een familie waar tijd is voor een hond. Twee drukbezette ouders met banen en kinderen die iedere dag een programma hebben, is niet ideaal voor Brandy, die dagelijks een fikse wandeling zou moeten maken en baat zou hebben bij een opvoedtraining.

Quote

Ik zie hem genieten als hij zich na een lange wandeling uitstrekt op het kleed

Pleegbaas

,,Dat geldt eigenlijk voor iedere hond'', relativeert de pleegbaas. ,,Brandy is dankbaar. Ik zie hem genieten als hij zich na een lange wandeling uitstrekt op het kleed.''

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

  1. Virus brengt moskeeën in grote financiële problemen: ‘Iedereen let nu op zijn centjes’
    PREMIUM

    Virus brengt moskeeën in grote financiële problemen: ‘Iedereen let nu op zijn centjes’

    Nederlandse moskeebestuurders zitten deze dagen letterlijk met de handen in het haar. Omdat de moskeeën dicht zijn, komt er nauwelijks meer geld binnen. De vaste lasten moeten ondertussen wel gewoon worden doorbetaald. Omdat gebedshuizen niet in aanmerking komen voor steun van de overheid, dreigen velen van hen in financiële problemen te komen. Vooral als ze dicht blijven tijdens de ramadan. ,,Dan kunnen we fluiten naar de donaties’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag