Volledig scherm
PREMIUM
© Frank jansen

Breien, weven en borduren met een boodschap

De Textiel Biënnale in Museum Rijswijk toont een wereld die stof doet opwaaien. Internationale en nationale textielkunstenaars vertellen hun aangrijpende verhalen. "We leven in een heftige tijd."

Bonte wandkleden als spandoeken tegen machtsmisbruik in de katholieke kerk, oorlogsslachtoffers, genderkwesties en discriminatie, van stof vervaardigde taartjes met een licht erotische twist. Dit jaar springt er echt uit, vinden de samenstellers van de zesde Textiel Biënnale in Museum Rijswijk. Anne Kloosterboer, curator/ conservator en jurylid Dorothée Swinkels waren de afgelopen jaren getuige van een wisselend aanbod. Kloosterboer: "Deze editie vertelt dat we in een onstuimige tijd leven. Er wordt bovendien gerecycled en ge-upcycled, maar ook gebreid, geborduurd en geweven."

  1. Celstraf geëist tegen man die gemeentemedewerkster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Celstraf geëist tegen man die gemeenteme­de­werk­ster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Justitie eist 4 maanden cel en 160 uur taakstraf tegen de 26-jarige Clarence W. uit Voorburg. Hij zou op 14 december 2017 met een mes een motoragent hebben bedreigd. Anderhalve maand later mishandelde de verdachte een medewerkster van de gemeente Leidschendam door haar met een paraplu in het gemeentehuis tot bloedens toe te slaan. ,,Verdachte heeft een veel te kort lontje”, sprak de aanklager.
  2. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag