Volledig scherm
Syriër Malek F. stak drie mensen neer bij station Hollands Spoor. © Regio15

Broer, moeder en zus Malek F. gehoord

UPDATEMet een van de drie slachtoffers die Malek F. op 5 mei bij de Haagse Hogeschool maakte gaat het nog ‘heel erg slecht’. Dat zegt zijn advocaat. Met F. zelf gaat het beter. Dat bleek vanmiddag tijdens de pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. 

Geen van de drie slachtoffers was vanmiddag aanwezig bij de derde tussentijdse rechtszitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Wel maakte advocaat Ilkay Güçlü, die het Zoetermeerse slachtoffer bijstaat, haar opwachting. Zij vertelt dat er nog amper verbetering is in de toestand van het slachtoffer, na 5 mei toen Malek F. in het wilde weg op mensen instak. Een werd zelfs de keel doorgesneden. ,,Het gaat lichamelijk heel erg slecht met hem waardoor de behandeling voor het psychologische trauma amper gestart kan worden. Hij heeft hele erge zenuwpijnen, daar heeft hij zulke zware morfine-achtige medicijnen voor nodig dat een normaal gesprek erg moeilijk is.’’ 

Triest, zegt Güçlü. ,,We zijn bezig met het opstellen van een schadevergoeding. Maar dat is hierdoor heel moeilijk. We weten niet hoe diep de schade bij hem is.’’ Duidelijk is wel dat hij inmiddels zijn baan kwijt is en zijn studie stil ligt.

Stemmen

Met Malek F. gaat het ‘naar omstandigheden goed’, zegt zijn advocaat Job Knoester. De medicatie die hij krijgt voor zijn psychose is aangeslagen. ,,Hij weet nu dat hij destijds dingen zag die niet echt bestonden. Laatst zei hij: ik hoor geen stemmen meer.’’

Knoester en zijn kantoorgenoot Willem Korteling kregen vanmiddag van de rechter toestemming om de moeder, broer en zus van Malek als getuigen op te roepen. Op afgeluisterde gesprekken in de bajes is te horen hoe Malek tegen hen spreekt over het ‘afslachten van ongelovigen’ en dat hij alleen spijt heeft dat hij een medemoslim heeft aangevallen. Zijn familie zou wat de advocaten betreft moeten duiden in welke gemoedstoestand Malek toen verkeerde, en of ze hem zo kenden. ,,Zijn broer heeft tegen mij gezegd hoe ‘bizar’ ze zijn uitspraken vonden. Zo kenden ze hem niet’’, zegt Knoester.

‘Religieuze psychose’ 

De afgeluisterde gesprekken komen volgens de strafpleiters uit de tijd dat Maleks medicijnen nog niet goed werkten en hij nog in een ‘religieuze psychose’ verkeerde, een diagnose die Parnassia nog voor de steekpartij bij de Haagse Hogeschool had gesteld. 

Het Openbaar Ministerie gaat er daarentegen vanuit dat Malek F. een terroristisch motief had, mede vanwege zijn uitlatingen tegen zijn moeder, broer en zus. Voor F. is het dan ook van groot belang bewijs te vinden dat hij handelde tijdens een psychose.

Op 10 april gaat de zaak verder. De rapporten van het Pieter Baan Centrum zijn dan ook binnen. Inhoudelijk wordt de zaak naar verwachting op 22 en 24 juni behandeld.  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag